U.S. Department MAY 27 2003 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Administration

Mr. Pretlo V. Knight Reference No. 02-0244
Senior Consultant

Environmental Resource Center

101 Center Pointe Drive

Cary, North Carolina 27513

Dear Mr. Knight:

This is in response to your letter asking if “Regulated medical waste, 6.2, UN 3291, PG I (New
Jersey treated)” may be used to describe unused sharps and auto-claved medical waste that is
non-infectious under the Hazardous Materials Regulations (HMR: 49 CFR Parts 171-1 80). We
apologize for the delay in responding and any inconvenience this may have caused.

The answer is no. Medical waste that does not contain a pathogen, or in which the pathogen has
been inactivated or neutralized so that it cannot cause disease, does not meet the definition of an
infectious substance in § 173.134(a)(1) and is not regulated as a Division 6.2 (infectious)
material under the HMR. As prescribed in § 172.202(e), except for the listed exceptions, the
description of a material that is not a hazardous material under the HMR. may not include a
hazard class or an identification number specified in the § 172.101 Hazardous Materials Table.
Please note that although State and local governments may regulate hazardous materials in
certain instances, under federal hazardous materials transportation law, the HMR may preempt
state and local laws and regulations concerning hazardous materials transportation that are not
substantively the same as the HMR. See 49 U.S.C. 5125.

I hope this satisfies your request. . _
Sincerely, ) e
Hattie L. Mitchell, Chief

Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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September 6, 2002

Mr. Edward Mazzullo

Director for the Office of Hazardous Materials Standards
US DOT/RSPA (DHM10)

400 7 Street SW

Washington, DC 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo,
I have some questions regarding shipping regulated medical waste (RMW),

New Jersey Department of Environmental Protection in NJAC 7:26-3A regulates medical
waste that is both infectious and non-infectious. Medical waste becomes non-regulated only
if it is rendered unrecognizable through activities such as grinding or mincing. RMW in
New Jersey includes infectious cultures and stocks, pathological waste, human blood and
blood products, sharps that were used in human or animal care, animal waste, unused
sharps that were intended to be used, and medical waste that has been treated to render it
non-infectious.

NJDEP also requires that generators in their state use a Medical Waste Tracking Form as
the shipping paper for these wastes. On the form, generators are required to use one of two
descriptions:

s Regulated Medical Waste, 6.2, UN3291, PGII (New Jerzey untreated)
+* Regulated Medical Waste, 6.2, UN3291, PGII (Néw J erseyr treated)

Untreated materials include medical waste that is infectious and would be described using
the first description.

Unused sharps, as well as medical wastes rendered non-infectious, and thus non-
hazardous, through activities such as autoclaving would use the second deseription and
would be considered regulated according to NJDEP. Is this description correct according to
DOT regulations? "

Sincerely,

. %@5@

Pretlo V. Knight
Senior Consultant




