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U.S. Department ‘ 400 Seventh St., S.W.
of Transporiation Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Administrafion

APR 16 2003

Ms. Anita S. Knight Ref. No. 03-0079
Corporate Regulatory Biologist

ONDEO Nalco Company

Ondec Nalco Center

Naperville, IL 60563-1198

Dear Ms. Knight:

This is in response to your March 14, 2003 letter and
subsequent telephone conversation with a member of my staff
requesting clarification of the provisions in § 172.203(c) and
(k) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180) . Specifically, you ask if the technical name and
name identifying the hazardous substance may be listed on the
shipping paper in the same set of parentheses.

The answer is yes. Technical names and the names representing
hazardous substances may be placed in a single set of
parentheses. Section 172.203(c) and (k) require the name
identifying the hazardous substance, if not identified by the
proper shipping name, and the technical name to be entered in
parentheses in association with the basic description.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

sportation Regulations Specialist
Office of Hazardous_Materials Standards
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March 14, 2003 Shipgoinﬂ Paper’.s
Ms. Edward T, Mazzuilo D3=00 77

Directory, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7 Street S.W.

‘Washington, D.C. 20590-6001

Subject: 49CFR 172,203 (c)(2), Additional Description Requirements
Dear Mr. Ma-mllo: '

Pleasemnﬁmthefnmﬂfwmclndinsammbdmmmmebasicdemﬁyionona
shipping paper. Aoccending to 49 CFR 172.203;

(1) Except for Class 7 (radicactive) materials described in accordance with paragraph (d) of this
section, if the proper shipping name for a material that is a hazardous substance does not identify
the harardous substance by nome, the name of the hazardous subsiance must be entered in
Parentheses In association with the basia description, If the material confains two or more
hazardous substances, at least two hazardous substances, including the two with the lowest
reportable quantities (RQs), must be identified For a hazardous waste, the waste code fe.g.,
D001),.if appropriate, may be used to identify the hazardous substance,

(2) The letters "RQ" shall be entered on the shipping paper either before or afler, the basic
description required by §172.202 for each hazardous substance (see definition in §$171.8 of this
subchapter). For example: "RQ, Allyl alcohol, 6.1, UN 1098, I'": or “Environmentally hazardous
substance, solid, n.o.s.. 9, UN 3077, LI, RQ (Adipic acid)", _

Specifically, does “in parentheses in association with the basic description” mean the RQ
mmmnmtmnbemcludedmmemmpnrmxhwasmeMusmmmnmus)mnwimdm
the hazardous material? Or must the hazardous substance be separated from the rest of the
description and listed in separate parentheses at the end? The examples above in 172.203(c) (2)
andinmmlprwimsleﬁetsufintnpidxﬁmdonothrludamccimmmmfhatweumaﬂy
encounter. For example, is it wrong to print the shipping description with the RQ for naphthalena
per the following? This would seem to meet the crilerion of following the “basic description in
anyreasonahlefnmaipmvideditiscleaﬂypanoﬂheenhy”,asDOThasqualiﬁedinothe:letmrs
of interpretation on this section.
RQHnmmnbleliquid,n.q&
(contains isopropancl, petroleam distillate, uaphthalene) 3 UNI993 PG I

Thank you for your prompt response.

Yorurs truly,

Anita S. Knight

- Corporate Regulatory Biologist
Environment, Health & Safety Department
630-305-1080, _ ,




