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U.5. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Adminisiration

APR 15 2003

Mr. David Saporito Ref. No. 03-0068
Director, Hazardous Materials

Landstar System, Inc.

13410 Sutton Park Drive South

Jacksonville, FL 32224

Dear Mr. Saporito:

This responds to your March 6, 2003 letter reguesting
clarification of the training requirements under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically,
you ask if § 172.704(d) (4) requires the training record to
contain the name and address of the individual providing the
training or the company that employs the trainer.

Under § 172.704(d)} (4), the training record must contain the name
and address of the person (i.e., his/her business address) that
provided training. If the trainer’s home and business address
are one in the same then that address must be maintained within
the training record.

I hope this satisfies your request.
T

. Gale’
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards ...
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Bdward Mazzull.o. March 6, 2003 O 3 -4d | é 57

Director, Hazardous Materials Standards
USDOT/RSPA (DHM10)

400 7™ St SW

Washington, DC 20590-0001

Mr. Mazzullo,

I would like to request clarification from your department
regarding hazardous material training certificate reguirements. I

. have received differing opinions from the RSPA Hotline and need

to assure compliance for our certificates. Specifically I need
clarification regarding 49CFR § 172.704 (4)(d)(4), for the address
of person providing the training. Should this address be the
company’s address where the record keeping is maintained or the
address of the actual trainer? Taking it a step further, would it be
the personal address of the trainer or the address where the training
is provided? If the personal address of the trainer is required would
the statement “On file in Human Resources™ be acceptable so that
the person would not have to list their home address?

As I stated earlier I have received conflicting interpretations
regarding what address to use and. what would be acceptable
should the personal address be required, Thank you in advance for
your prompt response to this inquiry. A fax response can be made
to 888-345-9220 or mailed to the address listed above.

Sincerely,

Dok Bt

David Saporito
Director, Hazardous Materials




