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Ms. Jane Smith Ref. No. 03-0064
Henderson and Walton Women'’s Center, P.C.

806 St. Vincent’s Drive, Suite 500

Birmingham, AL 35205

Dear Ms. Smith:

This is in response to your letter dated February 25, 2003,
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you requested
information on who is considered a offeror of hazardous material
and thus subject to the DOT hazmat training regquirements in Part
172, Subpart H.

Functions of an offeror include, but are not limited to the
following: selection of the packaging for a hazardous material,
physical transfer of hazardous materials to a carrier,
classifying hazardous materials, preparing shipping papers,
reviewing shipping paper to verify compliance with the HMR or
international equivalents, signing hazardous material
certifications on shipping papers, placing hazardous materials
markings or placards on vehicles or packages, and providing
placards to a carrier. Therefore, a company that performs
offeror functions, such as the closing of packages, is a hazmat
employer and is subject to § 172.704.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,‘_

.

A.'Géle
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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2/25/2003

Edward Mazullo

Tina Smith

WOMEN'S CENTER, PC

U.S. Department of Transportation

I have a question regarding the applicability to the US DOT hazardous materials
regulations to workers in healthcare facilities.

Question: We are a private OB/GYN physician office. We contract out to Stericycle to
pick-up and transport our hazardous waste. Stericycle provides us with the DOT
containers, red bags, and labels and handles the paperwork to meet DOT requirements.
Our associates put the boxes together, handle the red bags, and close the containers to
ready them for Stericycle to pick up. We provide annual OSHA/SAFETY trannng for
our associates which covers the handling of hazardous waste. My question is, are we
considered an “offeror” in this situation and Stbject te, the training requirements?

I received an letter of interpretatign from your o , which I have shared with my
OSHA representative, who maint
our associates. Our office has been domg
to validate with someone that this training i
medical facilities, I have yet to find anyone that is doing this for their staff.

Thank you for your time and assistance,
ABen Do
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Dear Sir,

€are not required to provide this training for
is training for the last 3 years, but would like
actually required. From talking with other
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