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U.S. Depariment ‘ ' 400 Seventh St., S.W.
of fransportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

APR 16 2003

Mr. James H. Portsmouth RefNo.: 02-0267
Traffic Manager

Duratek Federal Services, Inc.

3000 George Washington Way

Richland, Washington 99352-0700

Dear Mr. Portsmouth:

This is in response to your inquiry concerning the placement of the waste code number in the shipping
description shown on a shipping paper and marking requirements for hazardous substances under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased
and answered as follows:

Q1l:  If a material described as Waste, Radioactive material, LSA, n.o.s., 7, UN2912, meets the
reportable quantity (RQ) for lead (D0O0B), but does not meet or exceed the RQ for any
radionuclide, is the waste code number required to be identified in parentheses on the shipping
paper or package marking in accordance with §§ 172.203(c) and 172.324(a), respectively?

Al:  Section 172.203(c) excepts Class 7 (Radioactive) materials that are described in accordance
with § 172.203(d) from the additional shipping paper description requirements for hazardons
substances. Section 172.203(d) requires the name of each radionuclide to be shown on the
shipping papers. If your material is described in accordance with § 172.203(d), it is not
required to be described in accordance with § 172.203(c). You are excepted from the
package marking requirements for hazardous substances in § 172.324 only, if your radioactive
material is labeled in accordance with § 172.403. Section 172.403(g) requires the name of the
radionuclides be identified on the label. If your material is not described under § 172.203(d),
and the package is not labeled under § 172.403, the constituent must be identified as the
hazardous substance on the shipping paper and package marking. The letters “RQ” must be
marked on a non-bulk package in association with the proper shipping name.

Q2:  Specifically, you ask whether Waste Radioactive material, LSA, n.0.s, 7, UN2912, may be
described in accordance with §172.203(d) and, therefore, be excepted from the requirements
in § 172.203(c)(1)?

A2:  The answer is yes. See answer Al.
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Q3:  Is the intent to except radioactive materials from the HMR that qualify as a hazardous substance
based on § 172.101, Appendix A, Table 1 (Hazardous Substances Other Than
Radionuclides), in addition to hazardous substances that qualify based on Table 2
(Radionuclides)?

A3:  Secanswer Al.

Q4:  Ifthe hazardous substance constituent is not required to be entered in parentheses in
accordance with §§ 172.203(c)(1) and 172.324(a), is it permissible to include it as additional
information in the shipping paper or package markings?

A4: Yes.

I hoi:e this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

\sboe M

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
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October 3, 2002

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards

United States Department of Transportation

Research and Special Programs Administration (DHM-10)
400 7™ Street, Southwest

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:
HAZARDOUS SUBSTANCE SHIPPING PAPER AND MARKING REQUIREMENTS

Duratek Federal Servioes, Inc. (Federal Services) Training Services Department would like to
request a letter of interpretation regarding shipping paper entry and marking requirements for
Hazardous Substances; Title 49 Code of Federal Regulations (49CFR) §§ 172.203(c)(1) and

172.324(a) respectively.

If a shipment of Waste Radioactive material, LSA, n.o.s., 7, UN 2912, which qualifies as a p)
hazardous substance for the DOO8 waste code (but not for a radionuclide), is being prepared for @
shipment, is the shipper required to identify the waste code in parenthesis as a shipping paper \\
entry or marking in accordance with 49 CFR §§ 172.203(c)(1) and 172.324(a) respectively?

49 CFR § 173.203 (c)(1) requires that if a material meets the definition of hazardous substance
and the proper shipping name does not identify-the hazardous substance by name, the name of
the hazardous substance shall be entered in parenthesis in association with the basic description.
However, this paragraph excepts radioactive materials deseribed in accordance with paragraph
(d) of that section. There is a similar exceplion regarding labeled Class 7 materials in 49 CFR
§172.324 (a). The Waste Radioactive material, LSA n.o.s, 7, UN 2912 would be described in
accordance with 49 CFR §172.203(d) and therefore would be excepted from 49 CFR

§173.203(c)(1).

Is it the intent of the HMR to except radioactive materials that qualify as a hazardous substance
based on 49 CFR 172.101, Appendix A, Table 1 in addition to those that qualify based on

Table2? e e
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Aso, if the bazardous substance constituent is not required to be entered in parenthesis in
\ accordance with §§ 172.203(c)(1) and 172.324(a), is 3t permissible to include it as additional

information in the shipping paper or package markings?
Thank you for your consideration of this request.

Sincerely,

W, Srageuss

James H. Portsmouth
Traffic Manager
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DFSNW - R. W. Reddinger
J. H. Portsmouth
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