
Mar 19, 2003 
  
 
Mr. John W. Miggins Reference No. 03-0039 
Product Safety/Transportation Specialist 
Baker Hughes 
12645 West Airport Boulevard 
Sugar Land, Texas 77478-5050 
 
Dear Mr. Miggins: 
 
This is in response to your letter requesting clarification of the packaging requirements in § 173.226(b) under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).  Specifically, you ask if a 54 gallon DOT 
4BW cylinder may be used as an inner packaging for a Division 6.1, Packing Group I, Hazard Zone A material.  
You state that the DOT 4BW cylinder meets or exceeds the performance standards of a lAl steel drum which is 
an authorized inner packaging. 
 
The answer is no.  Section 173.226(b) does not authorize a DOT 4BW cylinder as an inner packaging.  The 
drums authorized as inner packagings in § 173.226(b), as well as the outer drums, must conform to the 
performance test requirements of subpart M of part 178 of the HMR at the Packing Group I performance level.  
A DOT 4BW cylinder is manufactured to a specific design specification instead of a performance standard.  
Therefore, use of a DOT 4BW cylinder as the inner packaging of a UN lAl drum for a Hazard Zone A material 
must be authorized under the terms of a DOT exemption. 
 
I trust this satisfies your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Material Standards 
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