
Mar 21, 2003 
 
Mr. William L. Mobeck                                                        Reference No. 03-0008 
Sea Sweep, Inc. 
2305 S. Syracuse Way, Suite 5 
Denver, Colorado 80231 
 
Dear Mr. Mobeck: 
 
This is in response to your facsimile dated January 6, 2003, requesting clarification of the 
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to your 
product, Sea Sweep (wood chips) a by product of saw dust. In your letter you provided a copy of 
the Material Safety Data Sheet (MSDS) for our review.  You stated that the MSDS for this 
material indicates that it is not hazardous.  However, the Port Authority in Spain has requested a 
UN number for your product. 
 
Under § 173.22, it is the shipper’s responsibility to properly classify a hazardous material.  This 
office does not generally perform this function.  However, if a material does not meet one or 
more hazard class criteria in Part 173, and is not a hazardous substance, hazardous waste, or 
marine pollutant, it is not subject to the HMR.  Therefore, based on the information you provided 
it is our opinion that Sea Sweep is not subject to the HMR. 
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if you require additional assistance 
 
Sincerely, 

 
 
 
Delmer F. Billings 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
 
173.22 


