
Mar 19 2003 
 
 
Ms. Diane Kroll                                                                           Reference No. 02-0321 
IH/Safety Manager 
VA Medical Center 
4301 8th Street North 
St. Cloud, MN 56303 
 
Dear Ms. Kroll: 
 
This is in response to your letter and our March 11, 2003 telephone conversation concerning the 
applicability of the Hazardous Materials Regulations ( HMR; 49 CFR Parts 171-180) to certain hazardous 
materials transported by the Veteran Affairs Medical Center.  Specifically, you inquired whether the HMR 
apply to the transport of small quantities of hazardous materials on the same government vehicle being 
used to transport patients receiving health care between the Veteran Affairs Medical Center’s facilities.  
You state the hazardous materials are used for governmental purposes. 
 
The HMR govern the transportation of hazardous materials in commerce.  Shipments of hazardous 
materials transported by a government entity in vehicles operated by government personnel for 
noncommercial purposes are not “in commerce” and, subsequently, are not subject to requirements in the 
HMR.   The Federal hazardous materials transportation law, at 49 U.S.C. § 5102(9), and the HMR, at 
§ 171.8, define a “person” to whom the regulations prescribed under § 5103(a)(1) apply.  However, note 
that a commercial company contracted by a government entity to transport hazardous materials would be 
subject to the HMR; see § 171.1(b). 
 
I hope this satisfies you inquiry.  Should you have any further questions, please contact this office. 
 
Sincerely, 
 
 
        
Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
 
171.8 


