
Mar 02,  2003 
 
 
Mr. John R. Macpherson                                                Reference No. 02-0263 
Corp. QC Manager 
CHS Cooperatives 
16682B 245th Street 
Mason City, IA  50401 
 
Dear Mr. Macpherson, 
 
This is in response to your September 23, 2002, letter regarding placarding requirements on a 
cargo tank motor vehicle under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180).  Specifically, you ask based on the photographs you provided, if you are in violation of 
172.516(c)(4). 
 
The placards and markings shown in the provided photographs are not in violation of § 172-
516(c)(4).  Section 172.516(c)(4) states that the placard must be located away from any markings 
(such as advertising) that could substantially reduce its effectiveness and in any case at least 3 
inches (76.0mm.) away from such marking.  The markings displayed next to the placards in the 
submitted photographs are required by § 172.328 and Special Provision 13.  Therefore, § 
172.516(c)(4) is not applicable to these markings. 
 
I hope this satisfies your request. 
 
Sincerely, 
 
 
 
John A. Gale 
Transportation Regulations Specialist 
Office of Hazardous Materials Standards 
 
172.516 


