
Mar 29, 2003 
  
 
Mr. Jack Peters                                                                Reference  No. 02-0235 
HAZ-MAT Transportation Services 
P.O. Box 69206 
Seattle, WA 98168 
 
Dear Mr. Peters: 
 
This responds to your September 6, 2002 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding recent changes to requirements 
for retention of shipping papers published in a final rule under Docket No. RSPA-01-10568 
(HM-207B) on July 12, 2002.Specifically, you ask who is required to retain a copy of the 
shipping paper, the originating carrier or anyone who must have a copy for transportation 
purposes. 
 
According to your letter, your understanding is that a copy of the original shipping paper is to be 
retained by the original carrier and that downline carriers do not have to keep copies except as 
required by § 175.33. You also note that carriers use transfer manifests to transfer a shipment 
from one carrier to another.  The transfer manifest provides a paper trail to document the 
existence of a shipping paper, and includes the airway bill number, piece count, weights and 
usually a short description of the shipment, (i.e, Dangerous goods, Freeze, Live animal, etc.), 
date of transfer, signature of person accepting the transfer, the carrier's name, and sometimes, the 
signature of the person doing to transfer.  Each carrier retains a copy of the transfer manifest, and 
the original shipping paper is retained by the original carrier. 
 
For transportation of hazardous materials by aircraft, each person who provides the shipping 
paper and each person who receives a shipping paper as required by § 175.30 must retain a copy 
of the shipping paper, or an electronic image thereof, for a period of 375 days from the date the 
initial carrier accepts the shipment.  The transfer manifest may be considered a shipping paper if 
it contains all the required information on the hazardous materials being shipped that was 
provided on the original shipping paper, including the date the initial carrier accepted the 
shipment.  The date on the shipping paper may be the date a shipper notifies the air carrier that a 
shipment is ready for transportation, as indicated on the airbill or bill of lading, as an alternative 
to the date the shipment is picked up or accepted by the carrier.  Only an initial carrier must 
receive and retain a copy of the shipper's certification, as required by § 172.204. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



I hope this answers your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Delmer F. Billings 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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