
Mar 17, 2003 
 
 
Mr. Robert Gomez                                                                  Reference No. 02-0227 
Hazardous Waste-Transportation Oversight Unit 
Department of Environmental Protection 
State of New Jersey 
P.O. Box 407 
Trenton, New Jersey  08625-0407 
 
Dear Mr. Gomez: 
 
This responds to your August 26, 2002 letter requesting clarification on segregation requirements 
under § 177.848(e)(3) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).  
Specifically, you asked whether Class 8, Class 3, and Division 4.1 material may be loaded on the 
same transport vehicle under § 177.848(e)(3) of the HMR. 
 
According to your letter a violation was issued to a hazardous waste carrier citing requirements 
in § 177.848(d) for transporting and storing one container of Class 8 hazardous waste adjacent 
two containers of Division 4.1 hazardous waste and several containers of Class 3 materials.  The 
carrier responded to the violation stating that the constituents of the Class 8 and Class 4 materials 
would not react if commingled; therefore, they are in compliance with the segregation 
requirements in § 177.848(e)(3). 
 
A representative from our Hazardous Materials Information Center (HMIC) advised you that the 
exception in § 177.848(e)(3) applies only when the shipper loads the truck and when a truckload 
shipment of Class 4, 5, and 8 materials are the only hazard classes on the truck.  Therefore, you 
are requesting written clarification on § 177.848(e)(3) regarding truckload shipments and Class 
4, 5, and 8 material, and how it applies when the shipment also contains a Class 3 hazardous 
waste. 
 
Section 177.848(e)(3) states that Class 8 liquids may not be loaded above or adjacent to Division 
4.1 or Class 5 materials.  Section 177.848(e)(3) also states that shippers may load truckload 
shipments of such materials together when it is known that the mixture of contents would not 
cause a fire or a dangerous evolution of heat or gas.  The term truckload as used in this section 
means a shipment of hazardous materials loaded into a transport vehicle by a single shipper.  
Shipments of hazardous materials offered to a carrier by different shippers and loaded into a 
transport vehicle are not considered to be a truckload.  Therefore, a carrier that receives Division 
4.1 and Class 8 materials from different shippers must segregate the materials in accordance with 
§ 177.848(d). An acceptable loading plan under the HMR, would include separating the Class 8 
and Division 5.1 materials by using Division 4.1 and Class 3 packaged materials between them 
for separation and segregation.  This would also ensure that the Division 5.1 and Class 3 
materials remained separated from each other as required by § 177.848. 
 
 
 



I hope this further clarifies requirements in § 177.848(e)(3) and answers your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 

Delmer F. Billings 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
 
177.848 


