
Mar 6, 2003 
 
 
Mr. Leo Malatesta                                                                      Reference No. 02-0076 
DeAngelo Brothers Incorporated 
100 N. Conahan Drive 
Hazelton, PA 18201 
 
Dear Mr. Malatesta: 
 
This responds to your letter regarding the Materials of Trade (MOTS) and the Class 9 placarding 
exceptions for Class 9 materials shipped under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180).  We apologize for the delay in responding and hope it has not caused any 
inconvenience. 
 
You stated that your company is a private carrier of Class 9 materials for domestic end-use 
transportation only, which-may include bulk packagings.  The material is described as “Other 
regulated substances, liquid, n.o.s., 9, NA 3082, III,” and may be shipped in a reportable quantity 
(RQ).  You asked using either the MOTS or placarding exceptions for Class 9 materials, can a 
Class 9 material be transported without displaying the CLASS 9 placards? 
 
The answer is yes.  By definition, MOTS include a hazardous material that is transported by a 
private carrier in direct support of its principal business which may not be transportation by 
motor vehicle. A Class 9 material of not more than 1500 L (400 gallons) for a diluted mixture, 
not to exceed 2% concentration, may be shipped under the MOTS exception.  A bulk packaging 
containing a diluted mixture of a Class 9 material must be marked on two opposing sides with 
the identification number of the material.  The identification number may be displayed on 
placards, orange panels, or on a white square-on-point configuration.  A hazardous material (e.g., 
Class 9) shipped under the MOTS exception is not subject to any other requirements, including 
placarding, when transported by motor vehicle if all the conditions of § 173.6 are met. 
 
For domestic transportation, A CLASS 9 placard is not required on a transport vehicle containing 
a Class 9 material.  However, a bulk packaging containing a Class 9 material must be marked 
with the appropriate identification number displayed either on a CLASS 9 placard, an orange 
panel or a white square-on-point display configuration.  For a Class 9 material shipped in a 
quantity which equals or exceeds a RQ of a hazardous substance, the shipping paper and a non-
bulk packaging must contain the letters “RQ”. (See §§ 172.203(c), § 172.324,172.332 and 
172.504(f)(9)). 
 
 
 
 
 
 
 
 



I hope this information is helpful.  If we can be of further assistance, please contact us. 
 
Sincerely, 

 

Delmer F. Billings 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
 
173.6 


