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Mr. Paul Bomgardner Ref. No. 03-0053
Commercial Vehicle Safety Alliance

5430 Grosvenor Lane, Suite 130

Bethesda, MD 20814

Dear Mr. Bomgardner:

This is in response to your February 25, 2003 letter regarding
maintenance of a shipper’s certification under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically
you ask if RSPA intended to amend § 177.817(a) to require a
shipper’s certification on all shipping papers in the possession
of a driver even those generated by a carrier consolidating
multiple shipments. ’

The answer is no. A final rule under Docket HM-207B {67 FR
46123; 07/12/2002] revised § 177.817(a). In this final rule,

§ 177.817(a) was changed to read; “A carrier may not transport a
hazardous material unless it is accompanied by a shipping paper
prepared in accordance with part 172 of this subchapter.” This
revision inadvertently eliminated the shipper’s certification
exception. RSPA will corrxect this discrepancy in a rulemaking
in the near future.

I hope this information is helpful. If you have further
questions, please do not hesitate to contact this office.

Sincerely,
@wgnw\ 9 -{
Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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February 25, 2003

Mr. Delmer Billings

Chief

Rescarch and Special Programs Administration (DHM-11)
U. §. Departiment of Transportation

400 7 Street, S.W.

Washington, DC 205%0

Dear Mr. Billings:

It has been brought to the attention of the Commercial Vehicle Safety Alliance (CVSA) that
several jurisdictions are enforcing section 177.817, paragraph (a) of 49 Code of Federal
Regulations (CFR), subchapter C, to require a shipper’s certification on all shipping papers in the
possession of a driver while transporting hazardous materials. Prior to the change to this scction,
177.817(a) stated: “A carrier may not transport a hazardous material unless it is accompanied by a
shipping paper prepared in accordance with sections 172.200, 172.201, 172.202, and 172.203 of
this subchapter.” That wording clearly eliminated the need for a shippers certification on
shipping papers in the possession of drivers while hazardous matcrials are being transported.
This only made sense, due to the fact that many shipping papers are carrier-generated from
original bills of lading kept on file at the carrier’s office. This is especially true for less-than-
truckload (L'TL) operations where multiple loads are transferred from one vehicle to another and
consolidated under carrier-gencrated shipping papers.

As it now appears, section 177.817(a) merely states that shipping papers must conform to the
requirements in Part 172 of subchapter C. Bocause 177 .817(a) is not specific, enforcement
officers are applying “all” Part 172 shipping paper requirements to paperwork in the possession
of drivers. We believe that this was not the intention of Research and Special Programs
Administration {RSPA) when the current requirement was adopted.

CVSA recommends that section 177.817(a) be amended to its former wording in order to clarify
its intent. Meanwhile, we request that RSPA issue a recommendation to roadside inspectors that
a moratorium be imposed on enforcement of the requirement to have a shippers ecrtification on
shipping papers in the possession of drivers while transporting hazardous materials until such
time as RSPA can issue an amendment to the rule.

Sincerely,

Paul Bomgardner
Director of Administration




