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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of fransporiation Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Administration

FEB 25 2003

Mr. Paul Brinton Ref. No.: 03-0042
Assistant Vice President

ARUP Laboratories

500 Chipeta Way

Salt Lake City, Utah 84108

Dear Mr. Brinton:

This responds to your February11, 2003 email concerning requirements for shipping infectious
substances under the Hazardous Materials Regulations (FHIMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically,
you ask about requirements applicable to the shipment of cultures and stocks and diagnostic specimens.
Your questions are paraphrased and answered below.

Q1. The regulations do not specifically address transportation requirements for cultures and stocks.
Under what standards should cultures of unknown organisms be shipped? Known organisms
not in Risk Group 4? :

Al. A culture or stock of an infectious substance must be transported in accordance with regulatory
requirements applicable to Division 6.2 materials. A culture or stock known or suspected to
contain an infectious substance in Risk Group 2, 3, or 4, therefore, must be classed as Division
6.2, described as an infectious substance, assigned to UN 2814 or UN 2900, as appropriate,
and packaged in conformance with the requirements in § 173.196 of the FIMR.

Q2. Would medical specimens obtained from a patient previously diagnosed with an infectious
disease not in Risk Group 4 (e.g., HIV, Hepatitis C) for the purpose of quantifying the
infectious component, determining possible mutation, or determining treatment options specific
to the infectious agent be considered an infectious substance?

A2. A specimen that meets the definition for “diagnostic specimen” in § 173.134(a)(4) — that is, a

human or animal sample being transported for diagnostic or investigational purposes — may be
transported as a diagnostic specimen even if it is known to contain an infectious substance in
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Risk Group 2 or 3. Thus, medical specimens of the type you describe may be transported in
accordance with requirements applicable to diagnostic specimens in § 173.199.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact this
office.

Sincerely, ”

Yo7 Plggedls

Edward T. Mazzullo
Director, Office of Hazardous Materials Standards
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" From: Brinton, Paul [brintoph@aruplab.com) j;rpe jous S U-‘oé c
Sent: Tuesday, February 11, 2003 4:56 PM C+' +QV1 <
To: 'susan.gorsky@rspa.dot.gov' ] 03 — o a,g/z}
Subject: FW: DOT Infectious Substance/Diagnostic Specimen Transport Regulations

Susan, I am attaching the original email. I thought I was sending it to
you. Please let me know that you received it. Thank you.

Paul H. Brinton, MT (ASCP)}

Assistant Vice President, Transportation & Logistics
ARUP Laboratories

500 Chipeta Way

Salt Lake City, UT 84108

(801)584-5136

brintonph@aruplab.com <mailto:brintonph@aruplab.com>

————— Original Message-=-——--—

From: Brinton, Paul

Sent: Friday, January 24, 2003 16:35

To: 'infocntr@rspa.dot.gov'; Susan Gorsky (E-mail)

Cc: Shotorbani, Khosrow; Hannah, Dina; Ahlin, Peggy; Garr, Sue; Bale,
Martha; Brown, Mike; Fisher, Michelle .
Subject: DOT Infectious Substance/Diagnostic Specimen Transport
Regulations

Susan, a few weeks ago we spoke and you told me you may be able to
clarify some points in reference te the new DOT standards going inte effect
on February 1l4th, 2003. We at ARUP Laboratories have reviewed the document
from the Federal Register dated Wednesday, August 14th, 2002, and have
created these gquesticns. If you could answer them in a letter on hard copy,
we would be most appreciative.

1. The classifications for Diagnostic Specimens, Biological Preduct,
and Regulated Medical Waste contain instructions on how they must be
shipped. The definition for cultures and stocks does not include any
shipping instructions. Under what standard should cultures of unknown
organisms be shipped ? Known organisms not in Risk Group 4 ?

2. Would medical specimens obtained from a patient previously diagnosed
with an infectious disease not in Risk Group 4 (e.g. HIV, Hepatitis C) for
the purpose of quantifying the infectious component, determining possible
mutation or determining treatment options specific to the infectious agent,

be considered as an infectious substance according to 49 CFR Part 171-180
2

Thank you for your help.

Paul H. Brinton, MT (ASCP)

Assistant Vice President, Transportation & Logistics

ARUP Laboratories

500 Chipeta Way

Salt Lake City, UT 84108

(800)242-2787 Ext.5136

brintonph@aruplab.com <mailte:brintonph@aruplab.com>
<mailto:brintonphfaruplab.com <mailto:brintonphfaruplab.com> >




