U.S. Depariment 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

JAN 23 2003

Mr. Ron Petty Ref. No. 02-0316
President

CNDT, Inc.

801 Front Street

Arriba, CO 80804

Dear Mr. Petty:

This is in response to your letter dated December. 9, 2002 o
regarding magnetized material shipped by air under the Hazardous
Material Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically,
you asked whether a material with a magnetic field equal to, or
less than, the level specified in § 173.21(d) is subject to
labeling or shipping paper requirements when shipped as air
cargo. :

Section 173.21(d) forbids the carriage by aircraft of any package
which has a magnetic field.of more than 0.00525 gauss measured at
4.5 meters (15 feet) from any surface of the package. If a
magnetic or magnetized material does not meet the definition of
any hazard ¢lass and is packaged so it does not exceed the
threshold in § 173.21(d), it is not. subject to the HMR and may be
shipped aboard any aircraft. If the material is offered for
transportation by air the shipper may need to comply with the
International Civil Aviation Organization (ICAG) Technical
Instructions for the transportation of dangerous goods by
aircraft.

Sincerely, . L )

J 0@

Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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9 December 2002
_"_Edward T Mazzullo Director
Office of Hazardous Matenals Standards
UsS DOT / RSPA (DHM-10)
+ . 400 Seventh Street SW .
- Washmgton D.C. 20550-0001

Dear Mr Mazzullo

:Eaﬂler thbs momtng, during a telephone conversation with one of your staﬂ‘ he suggested that 1 eequest'
an off' mal reply frorn you concernmg the matier descnbed as follows i

We are a company providing nondestmctwe testing services to the mining, skiing, and petrochemtca&
- industries. Some of our components con‘tam rnagnetlzed matenal However none of them exceed the .".
' hmltatlons as stated in 49 CFR 173 21.4d. . i o

The staff representatwe who responded to my email i mquury aff' rmed that these components should not ar
" be. conswlered hazardous. materials, and no special labeling or cther documentation is required m order ‘ ‘

for us to transport these matenal&by air cargo means. _

| am requestmg 2, wntten response from you with the aforementioned pertlnent pomts expressed '_ 7
Thank you Very much for your aSSIStance in this matter. ; LR R

N

S;ncerely

President
GNDT Inc,
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