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U.S. Depariment , 400 Seventh St., S.W.
of Transporiation Washingion, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Adminisiration

JAN 23 2003

Mr. Jeffrey Joaquim . Ref. No. 02-0302
Manager

Environmental Health and Safety
Cytyc Corporation

85 Swanson Rd

Boxborough, MA . 01719

Dear Mft Joaqﬁim:A

This is in. response to your lettér dated November 22, 2002
requesting clarification of the ‘Hazardous Materials .
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you
are asking if § 173.24 (£} (1) (ii) requires the closure on a one
gallon plastic container to have a safety -seal over or around
its screw cap. : - : '

Section 173. 24(f)(l)(11) states that closures on packagings
shall be so designed and closed that under conditions normally
incident to transportation they .are secure and leakproof.
There .is no requirement in § 173.24(f) (1) (ii) to attach a
safety seal to a packaging that has. been deemed secure and
leakproof without a safety seal. However, for transportation
by aircraft, § 173.27(d)requires each screw-type closure to be
secured to such an extent that it will not loosen due to
vibration or substantial temperature change.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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From: Joaquim, Jeffrey [Jeffrey.Joaguim@cytyc.com) , I .
Sent:  Friday, November 22, 2002 12:47 PM - O 2 - O = 2
To: infocntr, Infoentr <RSPA>

Subject: Formal Interpretation of 49 CFR 173.24 (f} (i

| am seeking a formal written interpretation of 49 CFR 173.24 {f) (ii). 1 am the EHS Mgr for Cytyc Corporation,
85 Swansen Rd, Boxborough, MA 01718, My phone number is 978-929-3354. My fax is 978-928-3346.

‘Cytyc offers laboratories'a cytology stain in & 1-gallon plastic screw capped containers. The contain wall .
thickness exceeds minimum requirements. My question deals with 42 CFR 173.24 () (if) which states "The -
.closure is.secure and leak proof." Independent lab tests have demonstrated that the container does not leak.
{The cap is torqued down after the container is filled. The separate safety seal is not placed over the cap.)

:Is it acceptable to ship a 1—gal:on plastlc container of hazardous material under 173.24 General Requirements
for. Packaging without a safety seal device over or around the.cap? Again, the closure and container design
pass all applicable testing requirements including those assomated with cap security when exposed to
temperature and vibration testlng i BN :

[ would appreciate a fonn'_al Ietter ‘of _inte'rpretation. '

Sincerely,

Jeffrey J. Joaquim, MS. CIH, CSP
EHS Manager

-Cytye Corporation

11/22/02




