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U.S. Department DEC 2 O 2002 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20530

Resedarch and
Special Programs
Administration

Mr. Milo A. Thomas Ref. No. 02-0307
Mark Rite Lines Equipment Company, Inc.

5379 Southgate Drive

Billings, MT 59107-1154

Dear Mr. Thomas:

This is in response to your letter dated November 12, 2002, requesting clarification on the
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to your
"highway striping vehicle" with propane tanks permanently mounted to the truck . Specifically,
you request clarification of the placarding requirements for your highway striping vehicle that is
equipped with a large permanently mounted propane tank used to supply fuel to auxiliary
equipment. ' '

It is the opinion of this office that if the propane tank meets the requirements for all fuel systems
under §§ 393.65 and 393.69 of the Federal Motor Carrier Safety Regulations (F MCSR),
including marking, and is maintained in accordance with the National Fire Protection
Association’s and the American Society of Mechanical Engineers’ standards for fuel systems,
and not used as a packaging for hazardous materials, e.g., a cargo tank, then the tank is subject
only to the FMCSR and as such the vehicle would not be required to be placarded. However, if
the tank does not meet the FMCSR requirements for fuel systems, then the fuel tank would
depending on size meet the definition of a non-bulk or bulk packaging (see § 171.8). Under the
HMR, propane in a non-bulk or bulk packaging is subject to specification packaging, shipping
papers, marking, placarding, and emergency response information requirements.

I hope this information is helpful.
S;Z%
Hattie L.. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Phone: (406) 869-9900 Fax: (406) 896-8880

12 November, 2002

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards

U.8. Department of Transportation
400 Seventh Street SW
Washington, D.C. 20580

Dear Mr. Billings:

This letter is in response to a recent inquiry concerning the use of place cards on highway striping equipment.
My situation in question is a large LP tan ermanently attached to the truck that js used to supply fuel to
auxiliary equipment also permanently moliinted fo the truck. Qften when the truck is in transit from job sight to

job sigbt this auxiliary equipment is not in use, leaving me to believe the ta@; thay be considered a cargo

tank.
———e

| have contacted a representative from your department who sent me a copy of a letter sent to Mr. Kent C.
Write dated 13 April, 1998 and a letter sent to Mr. Wayland Little dated 11 January, 1995, Itis my
interpretation from these letters and a careful review of §§ 393.65 and 393.69 of the Federal Motor Carrier
Safety Regulations (FMCSRY), and the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) in
particular (49.CFR §171.8), that the truck does not need place carding because it is considered a fuel system
under the §393.65 part (a.) of the FMCSR.

Because there is nothing specifically stating the use of place cards | am asking you to reply with your
comments regarding my interpretation.

Sincerely,

%ﬁ%/—?

Milo A. Thomas
Engineering
MRL Equipment
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