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Mr. Robert Aulisio

Pride Corporate Safety Director
Pride Mobility Products Corporation
182 Susquehanna Avenue

Exeter, PA 18643-2694

Dear Mr. Aulisio:

400 Seventh St., S.W.
Washington, D.C. 20590

0CT 11 2002

Reference No. 02-0261

This is in response to your September 19, 2002 letter requesting clarification of the provisions in
§

173.220 of the Hazardous Materials

Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180). Specifically,

you ask if a non-spillable battery contained in a wheelchair is subject to the requirements of the

requirements of the HMR when transported by rail, highway or vessel. The non-spillable battery
must meet the criteria in § 173.15 9(d) and must be marked "NONSPILLABLE" or
"NONSPILLABLE BATTERY." In addition, the battery must be securely installed and fastened
in an upright position, and properly protected from short circuits when contained in the

equipment.

I hope this satisfies your reques.

U

020261

Sincerely,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward Mazzullo o2 -02b|

Director, Office of Hazardous Material Standards
U.S. DOT/RSPA (DIIM-10)

400 7" Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr.Mazzullo,

The company I work for produces powered mobility equipment such as powered wheelchairs
and scooters. A 12-volt non-spillable battery powers our equipment. I have reviewed the
regulations concerning this equipment (49 CFR 173.220 & 173.159) and understand that we are
excepted from the regulations as long as the batteries are secured and protected against arcs,
sparks and short circuits.

We are looking into connecting the batteries on the units when shipping them out. Is this
acceptable as long as we follow the exceptions in the above referenced regulations? My manager
would like to have a letter from your office stating if this is acceptable or not.

Please send your correspondence to the address listed above and to my attention.

it

Robert Aulisio
Pride Corporate Safety Director




