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Mr. David Ellis , Reference No. 02-0111

Compliant Technologies, Inc.
6113 Creekhead Drive
Knoxville, TN 37909

Dear Mr. Ellis:

This is in response to your letter requesting ‘clarification of the requirements in the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) for determining if a waste stream contains a hazardous
substance, as defined in § 171.8. Your questions are paraphrased and answered as follows:

Question 1 R :

The material safety data sheet for a hazardous waste stream states the waste code, listed inv Appendix
A of § 172.101, is DOO1 (ignitability). It also states the waste stream contains approximately 32 to 35
percent each of “Acetone, 3, UN 1090, PG 1I,” “Toluene, 3, UN 1294, PG II,” and water. The net
weight of the waste in one package is 330 pounds. Since I know the hazardous constituents and their
maximum amounts, can I determine if the mixture meets the definition of a hazardous substance using
the reportable quantities (RQ) for Acetone, 2,270 kg (5,000 pounds), and Toluene, 454 kg (1,000
pounds), or must I use the RQ for waste code D001, which is 45.4 kg (100 pounds)?

Answer 1

Based on the information you provided, for your situation you may use the reportable quantity for each
constituent to determine whether or not it is a hazardous substance. The appropriate RQ for a
hazardous waste depends on the amount of information available on the waste stream, including the
constituents of the waste stream, their amount per package, and their respective concentrations. In

your example, the packaging size limits each constituent at its highest concentration from meeting or
exceeding its RQ. If a waste’s constituent and its respective concentration are known within a specified
range, and the packaging size does not permit the constituent at its highest conceniration to meet or
exceed its RQ, this information may be used to determine the constituent is not a hazardous substance.

Question 2
A D001 hazardous waste contains water and Ethyl cyanide, also known as “Propionitrile, 3, 6.1, UN

2404, PG II.” The concentration of Ethyl cyanide is not known. Its RQ is 4.54 kg (10 pounds). The
net weight of the waste per package is 25 pounds. Although it is possible the mixture in one package
may contain an RQ of Ethyl cyanide, my company does not know what specific amount or maximum
concentration is present. Should we use the RQ for D001 of 45.4 kg (100 pounds) or the RQ for
Ethyl cyanide to determine if the waste is a hazardous substance?
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Answer 2
Because the concentration of the waste constituent is unknown, the RQ for D001 must be used.

Question 3

A spent solvent waste, assigned waste code F003, contains water and approximately 70 to 73 percent
Acetone. The net weight of the Acetone per package is 145 pounds. The total net weight of the waste
per package is 198 pounds. Since only a concentration range is known for the Acetone, must I use the
F003 RQ of 45.4 kg (100 pounds) or the Acetone RQ of 2,270 kg (5,000 pounds) to determine if the
waste is a hazardous substance? In this case, my company knows that the RQ for Acetone in one
package has not been met. Because of the different RQ amounts, if a spill occurs during transportation
and the FO03 waste code is used in every case where the exact concentration is not known will this
description cause the shipper to violate the HMR and the Environmental Protection Agency s
Comprehensive Environmental Response Compensatl.on, and Liability Act‘?

Answer 3

As explained in Answer 1, your company may use the RQ for Acetone to determine if the material is a
hazardous substance when a specific concentration range for the constituent is known and the
packaging size limits the constituent at its highest concentration from meeting or exceeding its RQ.

I hope this information satisfies your inquiry.
Sincerely,

M/Mé%

Hatiie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards -
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April 15, 2002

David Ellis o;\ O L
Compliant Technologies, Inc,

6113 Creekhead Drive

Knoxville, TN 37909

(865) 384-3926

RSPA Office of Hazardous Materials Standards

U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW D
‘Washington, DC 20590-0001 CodL

RE: Clarification on Hazardous Substances

To Whom It May Concern: ot S

In November of 2001, I submitted a letter requesting an. mterpretauon on Hazardous
Substances. I received a phone call from your office, but; no definitive answer was
provided to my questions. Subsequently, I am requesting that-a written mterpretatmn be
prov1ded with a specific answer to the following questions. It is urgent that [ receive an
answer in the near future. Previcus questions regarding this matter have been vague and
the responses (interpretations) do not resolve my concerns. ;.

Question Number 1

1 have a product that has been declared a Hazardous Waste containing Acetone, Toluene
and Water. The waste code assigned to the material is D00 and the net weight of the
waste is 330 pounds in one package. The MSDS gives a concentration range for each of
the three constituents of between 32 — 35 %. In many cases, MSDS’s give percent ranges
and not “exact” percentages. Since | know the hazardous constituents and their
maximum amounts can X use the individual RQ for each hazardous constituent or must 1
usc the RQ for the waste code D001 of 100 pounds? The RQ for Acetone is 5000 |bs.
and the RQ for Toluene is 1000 lbs. T have received informal guidance from the
Environmental Protection Agency that this scenario would not constitute an RQ since we
know the hazardous constituents and specifically know that neither approaches their
individual RQ levels, Please provide guidance on this qpemf c scenario as to whether it
meets the definition of a Hazardous Substance, requiring compliance with 49 CFR
172.203 (c).

Question Number 2

I have a Hazardous Waste (D001) that contains Ethyl Cyanide (RQ = 10 Ibs.) and Water.
The maximum concentration of the Ethyl Cyanide is not known, meaning that | cannot
determine if 1 have 10 1bs. in the mixture or not. The net weight of the waste is 25
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pounds in one package. The waste code assigned to the material is D001, which has an
RQ of 100 pounds. Since I do not know the “exact” amount of the hazardous constituent
do 1 use the RQ for D001 (100 lbs.) or the RQ for Ethyl Cyanide, which is 10 pounds?
If one must revert back to the waste code RQ when the “exact” concentration is mot
known, this material would not be an RQ. However, it is possible to have 10 pounds of
the constituent in the mixture since we don’t know a maximum concentration. It is our
contention that this material should be described as a Hazardous Substance on shipping
papers and package markings. If you make the assertion that in Question Number 1 we
must revert back to the RQ for D001 then one must do the same for this scenario. Our
contention is bimply that if it is possible to have an RQ, then it should be described as
such. If it isn’t possible to have an RQ for the individual hazardous constituents (e.g.
Question Number 1) then the waste should not be descnbed asan RQ.

Question Number.

A spent solvent waste having the waste code FO03 conlains Acetone and Water. Process
knowledge indicates that the acetone concentration would be 70 — 73 percent and the
balance would be water. The net weight of the waste is 198 pounds Since I know only a
concentration range (70 — 73 percent) must [ use the RQ . for F003, which is 100 pounds
or may 1 use the RQ for Acetone (5000 1bs.}? The total Acetone in the container would
be no more than 145 pounds with the balance being water. -1t is our contention that the
F003 waste code of 100 pounds should be used only when .one does not know enough
about the waste stream (constituents and/or concentrations).to establish whether an RQ
has been met for any FO03 hazardous constituent. In this case; we do specifically know
that the RQ level for acetone has not been met.  If one reverts-back to the waste code RQ
in every case when the “exact” concentration is not known, you will have potential
violations of both the HMR and EPA (CERCLA) should a spill of an RQ occur during

transport. There are numerous cases where the constituent RQ is lower_than the waste
code RQ (e.g.. Question Number 2). S

As mentioned above, previous questions submitted by industry have not been specific
enough to fully clarify when to use the waste code RQ vs. the constituent RQ. Previous
interpretations have used the word “exact concentration” and we disagree with this
language. While it is possible to know the “exact” constituents in a waste stream,
knowing the “exact concentration™ is a different matter. Process knowledge, analytical
data and even MSDS’s all have at least a slight margin of error concersing
concentrations. In summary, we contend that if one knows epough about a waste stream
to prove that the constituent RQ level has not been met then Hazardous Substance (RQ)
requirements do not apply. [ would appreciate a prompt written reply to the above
questions, Should you need to contact me for further information, please call (865) 384-
3926,

Sincerely,
TR AL

David A. Ellis
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To: Edward Mazzuloo, U.S. DOT (RSPA)
Fax No.; 202-366-3012

From: David Ellis. Compliant Technologies, Inc.
Fax No.: 865-769-8608

Ph. No.: 865-384-3926

RE: I—[MR"Interpretation 'lé‘r

Commehi’s- : -

Thank-youi

Da.Vid E”is ’ ». i {, '“-=;;




