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Mr. Andrew N. Romach ' Ref No.: 02-0132
Regulatory Manager

URS Corporation

1600 Perimeter Park Drive

Morrisville, NC 27560

Dear Mr. Romach:

This is in response to your May 7, 2002 letter requesting clarification of the registration requirements
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you asked if
DOT registration is required for a shipper of low volumes of dangerous goods by vessel, such as a few
boxes of paint placed in a cargo transport unit filled with nonhazardous equipment. Your questions are
paraphrased and answered as follows:

Q: If a shipper packs a cargo transport unit for shipment by vessel that contains a low volume
hazardous material shipment that exceeds the allowed limited quantity amount but is well below
1,001 pounds, would DOT registration be required?

A Yes. As specified in §107.601(a)(6), a person who offers or transports a hazardous material
for which placarding is required must register. Any amount of hazardous material and
transportation of Class 9 materials by vessel require registration for both the offeror and the
carrier of the material. Section 172.504(c}) allows certain non-bulk shipments an exception
from placarding; however, the exception does not apply to transportation by vessel. Thus,
regardless of package size (bulk vs. non-bulk) or hazard class, the offering or transporting in
commerce by vessel of hazardous materials would require registration.

Q: If a shipper offers a non-bulk package (such as a fiberboard box containing a gallon of packing
group II paint) by ground and then once it reaches the port, a consolidator packs the shipment
into a cargo transport unit at which time the consolidator prepares the shipping paper and
affixes placards to the cargo transport unit, would DOT registration be required?

A: Yes. The freight consolidator is performing a function of an offeror and would be required to
register. The functions of an offeror include, but are not limited to the following: selection of the
packing for a hazardous material, physical transfer of hazardous material to a carrier classifying
hazardous materials, preparing shipping papers, reviewing shipping papers to verify compliance
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B: with the Hazardous Materials Régulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) or international
equivalents, signing hazardous materials certifications on shipping papers, placing hazardous
material markings or placards on vehicles or packages, and providing placards to a carrier.

In addition, carrier is defined in § 171.8 to mean a person engaged in the transportation of passengers
or property by: land or water, as a common, contract or private carrier; or civil aircraft.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.
Sincerely,

Db Z0H

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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May 7, 2002

Mr. Ed Mazzullo, Director

Office of Hazardous Materjal Standards
Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 7th Street, SW

Washington, DC 20590-0001

FAX: (202) 366-3012
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Dear Mr. Mazzullo: .,i

I am writing to you 1o request a written reguiatory interpretation concerning whether DOT registration is
required if a shipper is offering low velumes of dangerous goods for marine shipment, such as a few boxes of
paint placed in a cargo transport unit primarily filled with nonhazardous equipment.

In 49 CFR 107.601(2)(6), DOT registration is required for:

Any person who offers for transportation, or ransports, in foreign, interstate, or intrastate
commerce...a quantity of hazardous material that requires placarding, under provisions of
subpart F of 172 of this chapter.

In 49 CFR 172.504(a):
Except as otherwise provided in this subchapter, each bulk packaging, freight container, unit
load device, transport vehicle or rail car conmaining any quantity of a hazardous material
must be placarded on cach side and each end....

The exception from placarding provided in 4% CFR 172.504(c) for 1,001 pounds of less of hazardous
materials is limited to highway or rail, No similar exception exists for a marine shipment.

The patticular shipment in question is being prepared in accordance with Chapter 5.3 of the International
Maritime Dangerous Goods (JMDG) Code, which requires placading of any cargo transport unit containing
dangerous goods (unless the shipment qualifies as a limited quantity). (Limited quantities of dangerous
goods are allowed to rark a container with "Limited Quantitics” and obtain relief from placarding as
allowed in 5.2.2.4.)

Question 1: Ifa shipper packs a cargo transport unit for marine shiptent that contains a low volume
hazardous material shipment that exceeds the allowed limited quantity amount but is well below
1,001 puunds, would DOT registration be required? :

URS Corporation

1600 Perimeter Park Drive
Mamrisville, NG 27560

Tel: 919.461.1220
Fax:919.461.1371
andy_romach@urscorp.com




FROM:

URS CORPORATION FAX MQ.: 9194611371 ) 85-87~02 0@4:2°P

Mr. E. Mazzullo
U.S. DOT/RSPA
May 7, 2002
Page 2 0f2

Question 2: If a shipper offers by marine a non-bulk package (such as a fiberboard box containing a gallen
of packing group 11 paint) that is transported by ground and then cnee it reaches the port, the consolidator
packs the shipment into 2 cargo transport unit at which time the consolidator affixes placards to the cargo
transport unit, would DOT registration be required?

I appreciate your consideratio is matter,

ew N. Romach
Regulatory Manager
URS Corporation
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