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Packaging Performance Specialist
Smurfit-Stone Container Corporation
910 Pasquinelli Drive

Westmont, Illinois 60559-5526

Dear Mr. Thomas:

This responds to your Jarmmary 29, 2002 letter requesting clarification onpackage testing under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if your box
plant can be required to sign a blanket statement guaranteeing that fiberboard used in the outer
packaging will always “pass™:the 30-minute Cobb Water Absorbency Test.- You also ask what must
pass the Cobb Test, the “combined” (corrugated fiberboard material) or the “base material” (outer liner
component only), and, what results to use, an individual result or average of test results as indicated in
the ISO International Standard 535 provisions?

According to your letter, 3" party and/or self-certified labs are requesting that your box plants sign
blanket statements guaranteeing the fiberboard that is used in their outer packaging always “pass” the
30-minute Cobb Test. You believe that this type of practice is unacceptable since each run of
corrugated board may provide different results. The HMR do not require blanket statements
guaranteeing that the fiberboard will always pass the Cobb Test. Decisions regarding such business
practices should be negotiated between your company and your customers.

In your package testing scenario, the Cobb Test is conducted on the “combined”(corrugated
fiberboard material) and it fails to pass the Cobb Test. If the Cobb Test was then conducted on the
actual “base materials”(outer liner component only) that was actually used in the box and the base
material passes, you ask which set of results should you use. Section 178.516(b)(1) requires the
outer surface of the combined board to be tested, not the “base materials” or outer liner component.
ISO International Standard 535 specifies using the average, therefore, the average test results
determine whether the fiberboard passes or fails the Cobb Test.

I hope this answers your inquiry.

Sincerely,

VL A

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Mr. Billings: _
Afer thoroughly reviewing the responses (Ref, No. 00-0342 and 00-03422) frorn our last Letter of Interpretation dated December 6,
2000, we have realized that one of our questians were not answered: o

boiwhoa

Request 4: Standards for Fiberboand Boxes (49 CFR 178.516) ..

Can a 3rd-Party and/or Self-Certified Lab require any of our Bax Plants to sign Blanket Statements guaranteeing the
fiberboard that is used in their outer packaging to always “Pass’; the 30-min. Cobb Water Absorbency Test? We believe
this type of practice is unacceptable since each run of corrugated board may provide different results.

m___.e“’ tions H . b .

During several recent conversations with Mr. Don Burger from your office on the topic of the 30-min. Cobb Water
Absorbency Test, we are requesting a clearer explanation on “What must actually pass the 30-minute Cobb Test? The
“combined” (corrugated) fiberboard or the “base material” (outer liner component only)? Situation in question is this; the
Cobb Test js conducted on the “combined” (corrugated fberboard material) and it fails to pass the Cobb Test. If the Cobb Test

D

was then conducted on the actual “base material” (outer liner component only) that was actually used in said box and the base

material passes, which set of results should we use? RS
Example:  Combined Boazd Results Base Material Only Results
E 153 107
s 149 . 100
150 107
186 106
153 104
1582 105

Which result do you use ta determine if the Cobb Test passes or fails? If any individual zesult fails or when the average
fails? 49 CFR 178.516 does not specifically provide answers to these questions it only refers IS0 535. After reviewing the most
recent version of 150 535, 130 uses the average of the sample group to determine if the test passes or fails.

An expedited response to these questions would be greatly appreciated since it is costing our customers money and may be
jeopardizing safe ransportation of hazardous materials in commerce.

If you have any further questions, please feel free to contact me by phone at (630)-794-0331 or by fax at (630)-794-0431. A speedy
reply would be appreciated. Thank you.

Sincerely,

pld I . 2

Richard M. Thomas
Packaging Pexformance Specialist

cc. Jim Mackowski -~ Smurfit-Stone Container Corporation Westmont Technical Center

Smurfit-Stone Container Corporation
910 Pasquinelli Drive Westmont, Ilinois 60559-5526 phone 630-520-5600 fax 630-920-9601




