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u.s. Department 400 Seventh 5t., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and
Special Programs
Administration

JUN 27 2002

Mr. Paul Reamy : Reference No.: 02-0131
504 Misty Lane
N. Fort Myers, FL 33903

Dear Mr. Reamy:

This is in response to your letter requesting clarification of the training requirements under the
Hazardous Materials Regulations (HIMR; 49 CFR Parts 171-180). You ask if an aircraft
mechanic under the following scenario is considered a hazmat employee and if so, what type of
training he must receive. You state:

An aircraft mechanic removes a part containing a hazardous material from an
aircraft, drains the hazardous material from the part, cleans the exterior, plugs
open potts to bring the part into compliance as an inner packaging for hazardous
materials. The mechanic delivers the part to a stock clerk for transportation to a
repair facility and informs the stock clerk that the part contains a residue of
hazardous material.

As we stated in our August 8, 2001 letter, an employee’s designation as a hazmat employee is the
result of the hazmat employer’s assignment (explicit or implicit) of job functions to individual
employees. In the scenario you describe are two separate bases for considering the mechanic a
hazmat employee: 1) the mechanic prepares the part as an inner packaging for transportation by
draining the part, cleaning the exterior and plugging open ports to prevent escape of the residue;
and 2) the mechanic is obligated by company procedures to inform the stock clerk that the part
contains a hazardous material or residue thereof, Both of these functions directly affect
hazardous materials transportation safety and, therefore, make the mechanic a hazmat employee
as defined in § 171.8. As a hazmat employee, the mechanic must be trained in 1) general
awareness/familiarization; 2) function-specific training; and 3) safety training. In addition, a
hazmat employee must receive recurrent training in all three areas at least once every three years.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,

S 2 nhBELE

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward T. Mazullo, Director % I 72 . [70

Office of Hazardous Materials Standards, DHM 10 } —)D[ Tty T - .
Research and Special Programs Administration i "}1 v\ / Fainin
400 7" Street, SW.

Washington, DC. 20590 Z) 7 - 0 | 3 }

Dear Ed,

Thanks for your August 8, 2001 response to my letter of May 16, 2001 wherein I asked
two questions relating to an aircraft mechanic reinoving certain parts from an aircraft that
contains hazardous material and the required 49 CFR hazardous materials training for
that mechanic,

My request should have been more specific. This correspondence will do just that. T
would like to know if the original response still stands or if you would have responded
differently and if different, what that response would be.

The aircraft mechanic in question removes a fuel control valve or other aircraft part that
contains a hazardous material from an aircraft. The aircraft mechanic then drains the
hazardous material from the part, cleans the exterior of the part and plugs open ports to
bring the pért into'camiplidnte’ a¥ the’ inhéf phckaging of hazardods material for - -
transportation to an aircraft repair facility. The mechanic takes the ajrcraft part that
contéifi¥a residiie f hazatdous Tatéial to'a Stock Cietk Tor (rafikportation to the repair
facility. The mechanic must advise the stock clerk that the part contains a residue of
hazardous material. The stock clerk performs no mechanical function to the aircraft part.

The stock clerk Wwill place the part itl a shipping container for on- base movement to a
packaging, in‘drl&ihzg;'labgélir}gi and doctimentatiot facility for transportation off base.

Basically the same scenario would apply to any other aircraft part that contains a

hazardous material, when the part is removed from an aircraft by a mechanic. For

example; in the case of a sealed passenger service unit (PSU) containing an oxygen

generator, the mechanic will remove the unit from the aircraft, ensure that the safety's are

in place or remove the oxygen generator from the sealed unit, take the unit to the stock

clerk for transportation (as an inser patkaging) to a repair facility'and muist advise the

stock clerk wheri the PSU contains a hazardous material, '@ " '

Questions: R

1- Is the aircraft mechanic considered to be a Hazmat Employee 4§ défined ih 49CFR
Ly T T

2- If the answer to qu?Sﬁpq 1 is yes, what training must the airéraft mechanic receive?
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Ed, Thope this provides you the additional information you need to respond.

Thanks so much for your time in considering these questions and the additional
information. An early response would be appreciated.

Paul Reamy

504 Misty Lane

N. Fort Myers, Florida 33903
(239) 656~ 7005

Fax: (239) 656 0731

E-mail: thereamys1 @aol.com




