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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation JUN 4 2002 Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Administration

Mr. James R. Price Reference No.: 02-0116
Senior Environmental Compliance
& Health and Safety Officer
Science Applications International Corporation
10260 Campus Point Drive
M/S B2-M
San Diego, CA 92121

Dear Mr. Price:

This is in response to your letter requesting clarification of the shipping paper and contamination
control requirements for radioactive materials under the Hazardous Materials Regulations (HMR;
49 CFR Parts 171-180). Your company operates Mobile Vehicle and Cargo Inspection Systems
(VACIS) to inspect the contents of trucks, containers, cargo and passenger vehicles for explosive
devices and/or contraband. Each Mobile VACIS is equipped with a semi-permanently mounted
gauge device (Type A package) containing either a 59 Gbq Cesium-137 or 37 Gbq Cobalt-60
radioactive material sealed source. '

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1.  Science Applications International Corporation (SAIC) prepares a shipping paper when
the Mobile VACIS first enters a public highway. Can the same shipping paper remain
with the vehicle for its lifetime or until the Type A package is reshipped or transferred to
another vehicle?

Al. The answer is yes. The same shipping paper may remain with the Mobile VACIS for its
lifetime provided the content (including quantity) of the Type A package remains the
same or the Type A package is reshipped or transferred to another vehicle.

Q2. Section 173.443(a) requires a determination of the level of non-fixed radioactive
contamination. SAIC interprets this to mean that a wipe survey must be performed prior
to putting the vehicle into service on a public highway. SAIC would perform subsequent
wipe surveys in accordance with the requirements of its Device Registry which requires
leak testing prior to initial use and at intervals not to exceed 12 months. The techniques
used would be capable of detecting 185 Bq of removable contamination. Additional
contamination surveys would not be required each time the truck is driven on a public
highway. Would our procedures satisfy the requirements of the HMR?
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A2. Section 173.443(a) requires the level of non-fixed (removable) radioactive contamination
on the external surfaces of a package offered for transportation to be kept as low as
reasonably achievable. The HMR require that the non-fixed radiation contamination not
exceed the limits set forth in Table 11 and authorize the use of a wipe survey or other
assessment method to check for non-fixed radioactive contamination. The HMR do not
prescribe surveys at scheduled intervals. However, the shipper should have an
assessment methodology in place to ensure compliance whenever the material is in
transport.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,

ol o PR

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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An Employse-Owned Company
Shiping Papers/ KA
' , Apnl 17, 2002
Transmitted Via Facsimile

Mr. Edward T. Mazzullo 002» -0 // Cp

Director, Office of Hazardous Material Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

300 7" S1. SW

Washingron DC 20590-0001

Re:  Request for Repulatory Interprerarion

Dear Mr. Mazzullo:

Science Applications International Corporarion (SAIC) appreciares your assistance in helping us
clarify the applicability of the U.S. DOT Hazardous Material Regulations (HMRs) 1o our Mobile
Vehicle and Cargo Inspection System (Mobile VACIS) product. :

Mobile VACIS is a rruck-mounted gamma-ray imaging system (see picture artached) designed 1o
non-irtrusively inspect the contents of mucks, containers, cargo and passenger vehicles for
explosive devices and/or conmraband. Operators viewing Mobile VACIS radiographic images of
scanned cargo are able 1o quickly and easily identfy hidden comparments assaciared with the
mansportation of explosives, weapons and other threars. To accomplish this, each Mobile VACIS
is equipped with a semi-permanently mounred gauge device (Type A. package) containing either
a 59 GBq Cesium-137, or a 37 GBq Cobol-60, radicactive material sealed source. The vehicle
with source does not require a hazardous material placard. The Mobile VACIS holds a "Registry -
of Radioactive Sealed Sources and Devices, Safety Evaluarion of Device” (Device Registry; No.:
CA0215D103S for the Cs-137 unit and CA0215D107S for the Co-60) issued by the California
Department of Healrh Services, as a U.S. NRC Agreement State, and is distributed 1o specific
licensees. Mobile VACIS customers presently include various U.S. government agencies (U.S.
Customs operates several dozen systems) and other non-governmental parties.

SAIC has interpreted the HMRSs as being applicable to the Mobile VACIS {equipped wirh the
radioactive material source) whenever it travels in commerce over public roadways, but is
seeking your concurrence/clarificarion on the applicability of centain specific requirements, as
follows:

1. Subpart C of 49 CFR Part 172 requires each person who offers a hazardous marterial for
wansporiation 1o describe the hazardous material on a shipping paper. SALC has
interpreved this requirement, as it relates 1o the use of the Mobile VACIS in commerce, as
requiring a shipping paper covering the Type A package being carried on the Mobile
VACIS a1 the point it first enters 2 public road. This same shipping paper would then
accompany the Mobile VACIS for its lifetime or until such time the Mobile VACIS (or
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mare specifically, the Type A package) was re-shipped or transferred from one carrier 1o
another. Therefore, new shipping papers would nort be required/completed each 1ime the
truck was driven over a public highway.

2. 49 CFR 173.443(a) requires, in part, a determination of the level of non-fixed radicactive
contamination by performing a wipe survey on the external surfaces of each package
offered for ransport. SAIC has interpreted this requirement, as it relares 1o the use of the
Mobile VACIS in commerce, as requiring 2 wipe survey of its Type A package prior 1o
the vehicle first being driven onto a public road. Once the Mobile VACIS is deployed,
subsequent wipe surveys of the Mobile VACIS Type A package would be performed in
accordance wirh the requirements of its Device Registry. The Device Registry requires
leak testing prior to initial use and at intervals not to exceed 12 monrhs using techniques
capable of detecting 185 Bq of removable contamination. Therefore, additional
contamination surveys would not be required/performed each time the wuck was driven
over a public highway.

Your timely assistance iﬁ this mamner is greatly appreciated. If you have any questions with
regard vo the issues addressed in this lener, please dont hesitate to contact our technical
representative, Linda Bray at (858) 826-9664, or the undersigned at (858) 826-4359.

Sincerely,
CIENCE APPLICATIONS INTERNATIONAL CORPORATION

JAMES R. PRICE
Senior Environmental Compliance
& Health and Safery Officer

Attachment
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