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Special Programs
Administration

Mr. Sjur Gjerde Ref. No. 02-0063
SEQ Manager

V.Ships Norway AS

Drammensveien 145 B

P.O. Box 394, Skoyen

0213 Oslo

Dear Mr. Gjerde:

This responds to your letter requesting clarification on the registration requirements regarding the
shipment of equipment with residue of fuel in the tank as hazardous material under the Hazardous - -
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). _Specifically, you ask if the equipment with a
residue of firel in the tank is subject to the HMR and registration requirements of Part 107, Subpart G
of the HMR. ' '

According to your letter, you have technical management on two reefer vessels which regularly trade
between the United States and South America. These vessels occasionally carry various types of
equipment such as generators with residue of fuel in the tank that are properly identified as a hazardous
material. -

Each vessel operator, that is, each “person” as defined by the federal hazardous materials
‘transportation law that has operational control of a vessel, that transports hazardous materials from
United States ports to South America may be subject to the registration requirement if the materials
being transported fall into the categories of materials that require registration. In addition, each person
domiciled in the United States that performs a function pertaining to the offering for transportation or
accepting for transportation, a hazardous material that is loaded on a vessel at a United States port may
be subject to the registration requirement. For your information, it is the opinion of this Office that
equipment properly described as “engine, internal combustion” conforming to the requirements in

§ 173.220 does not meet any criteria in § 107.601 for which a shipper or carrier must register.

1 hope this answers your inquiry.
Sincerely,

WA, A

Delmer F. Billings ‘747’ Q
Chief, Standards Development (\f):,.
Office of Hazardous Materials Standards A\
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Hazardous Materials, Certificate of Registration

Reference is made to 49 CFR Part 107, Subpart G

V.Ships Norway AS has technical management on two reefer vessels (Tundra Trader/ Tundra Consumer) regularly
calling US ports. They are trading between the US and-South America, and they occasionally ship various equipment
back to SA. This may be generators etc, with residues of fuel in their tanks, and as such, may be classified as a

- hazardous material. Will such equipment, or in othei words; such'a small amount of a hazmat require thls certificate?

. We will appreciate if you could supply us With information regarding the said certificate, with respect to;

.~Which vessels are required to have such a certificate

-How do we proceed to obtain the certificate

-Is this certificate normally issued to the charter, operator or technical manager ? The present certificate
onboard the Tundra Trader is issued to a time charterer (Lauritzen Reefers AIS) Will this certificate still be valid,
provided the vessels are chartered by Launtzen?

We do appreciate your assistance in this matter

-

Best regards,
for V.Ships Norgay AS

SEQ Manager
e-mail; sjur.gjerde@vships.no




