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U.S. Department 400 Seventh St,, S.W.
of Transporiation Washington, D.C. 20590

Resedarch and
Special Programs
Administration

APR 1 - 2000

Ms. Becky Webber ' Ref. No. 02-0059
ADD South

5790 S Semoran Blvd

Orlando, FL 32822

Dear Ms. Webber:

This is in response to your October 22, 2001 letter concerning shipping paper requirements under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). We apologize for the delay in
responding to your letter due to mail delivery problems many Federal agencies have been experiencing
due to screening and decontamination precautions. :

Specifically, you ask if usihg bold print on the shipping paper meets the requirements of usinga
contrasting color when entering hazardous material descriptions on a shipping paper along with a
material not subject to the HMR.

Bold print is not considered a contrasting color. If a facility does not have access to color printing
capabilities, § 172.201(a)(1) includes other options to distinguish the hazardous material entry on a
shipping paper. These options include entering the hazardous material first on the shipping paper or
including a column captioned “HM” (for Hazardous Material) and placing an “X” in the column for the
hazardous material entries.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

B 754

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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October 22, 2001

Ms. Hattie L Mitchell

Chief of Regulatory Review and Reinvention
400 7th St. SW

Room 8422

Washington, DC 20590

Dear Ms. Mitchell,

We are a software provider to the petroleum industry. About ten years ago when our
company first began printing Hazardous Materials Messages on shipping documents, we
implemented the printing of these messages using bold print as the "contrasting color”
because none of our customers had color printers. Printing in a contrasting color was
really not an option in their environment.

One of our customers recently told us that according to the DOT Regional Office in
Baltimore, bold print was not an accepted "contrasting color”. I am writing to you for an
official ruling on this, as I'm told you are the one who makes the rules and the DOT just
enforces them. Years ago, the ruling was that bold print was an acceptable contrasting
color.

Sincerely,

’\,Bic/c%\ e
Becky Webber

ADD South

A Division of ADD Systems, Inc.
5790 S Semoran Blvd

Orlando, FL 32822




