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Mr. William G. Warder Ref. No. 01-0183
Air Freight Center, Inc.

Kansas City International Airport

P.O. Box 20104

Kansas City, Missouri 64195

Dear Mr. Warder:

This responds to your June 20, 2001 letter regarding the applicability of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to aircraft imported into the United States by vessel
under the International Maritime Organization’s Dangerous Goods Code (IMDG Code) and
transported by highway to their U.S. destination. Please accept my apology for our delay in
respanding to your inquiry. Your questions are paraphrased and answered below.

Q1.  Are aircraft offered for transportation as freight in fréight containers subject to the HMR?
If s0, how should they be classed and described?”

Al.  If an aircraft contains hazardous materials in undamaged components, it may be
transported as a self-propelled vehicle (i.e., Vehicle, flammable liquid powered) under
49 CFR 173.220. Shipments made under the provisions of § 173.220 are excepted from
the marking, labeling, placarding, and emergency response telephone number
requirements of the HMR: when transported by vessel (see § 173.220(e)(2)), but
otherwise must conform to the requirements in 49 CFR 176.905. For domestic
transportation by highway, an aircraft is not subject to any other requirements of the
HMR if it is transported in accordance with the provisions of § 173.220.

Q2.  Because of their size, some aircraft must be disassembled and loaded into multiple
freight containers. What HMR or IMDG Code requirements apply to the transportation
of disassembled airplanes and airplane components loaded into multiple freight
containers?

A2,  Components containing hazardous materials that are removed from the aircraft and
packaged separately must conform to the applicable packaging requirements for the
hazardous materials contained therein. If a disassembled aircraft or aircraft component
contains a hazardous material that is regulated under the HMR or the IMDG Code, then
the disassembled aircraft or component is subject to applicable HMR or IMDG Code
requirements. Unless specifically identified in § 173.220(a), disassembled aircraft and
aircraft components containing hazardous materials loaded into multiple freight
containers are not eligible for the exceptions in § 173.220(¢).
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Q3.

A3,

For vessel or highway transportation, aircraft components must be described using the
most appropriate shipping description in either the Dangerous Goods List in the IMDG
Code or the Hazardous Materials Table (HMT) in the HMR. Some components are
specifically listed by name, including life saving appliances, not self-inflating; life
saving appliances, self-inflating; oxygen generator, chemical; oxygen, compressed;
engines; and the like. For listed materials, consult the packaging reference in Column 8
of the HMT for packaging requirements. For example, an aircraft engine containing
residual fuel, is properly described as “Engines, internal combustion, 9, UN3166” and
prepared for shipment under § 173.220. Additional requirements and exceptions for
self-propelled vehicles and internal combustion engines transported by vessel are
provided in § 176.905.

Other components of a disassembled aircraft are not specifically listed by name. Such
components may be described as “Dangerous goods in machinery or apparatus, 9,
UN3363” and packaged in accordance with § 173.222 of the HMR. An example is a
fuel control unit containing residual fuel and shipped as part of a wing assembly.

Are any exemptions or approvals required when offering aircraft unported into the
United States as freight?

Other than as provided in § 173.220, aircraft components that are damaged or do not
remain installed must meet the specific packaging provisions of the regulations for the
hazard they present. If this is not possible, a deviation from the HMR that provides an
equivalent level of safety may be applied for under the exemption procedures in

§ 107.105. In addition, some aircraft components contain articles or materials that may
require Competent Authority or Associate Administrator approval when transported to,
through, or from the United States in commerce. Some of these items are chemical
oxygen generators (spent or otherwise), portable breathing equipment (PBE), and
explosives (e.g., seat ejection systems). Sec § 172.102 Special Provision 60 and

§§ 173.56 and 173.301.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Dn’ector .
Office of Hazardous Materials Standards
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Wednesday, June 20, 2001
Dear Mr. Mazzullo,

I have a client who salvages airplanes for parts. Often, these airplanes are overseas. The
client, after draining all fluids, transports them in an ocean container described as “one
airplane”. It may be a small Cessna 150 airplane (in one container), or a Boeing 747
airplane (in several containers).

I am responsible for the correctness of my client’s hazardous materials training.

How should I advise the client in this situation?

Is the shipment a vehicle?

Are airplanes subject to the regulations?

Is it still an airplane as long as the FAA or foreign government has it registered?

Is an Exemption the answer even though the shipment is originated in another
State?

Sometimes there is not a clear understanding at the time of shipment whether there is,
ohh say, a fuel injector or whether the fuel injector was destroyed in the event. Of
course, several items that are installed parts of the airplane could be hazardous
independent of the whole, like PBE’s. 1am of the opinion they are indeed, installed part
of an “airplane” and not subject to the regulations. I cannot seem to find the authority in
the regulations or interpretations for this, or any other position.

These airplanes are exclusively transported by truck/ocean/truck to destination in the
U.S., dismantled, sold as parts. When selling “parts” this client strictly adheres to all
requirements of the HMR, :

Sincer
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William G. Warder, Agent
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