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Mr. Jefirey S. Koller Ref. No. 01-0320
EnerSys Inc.

P.O. Box 14145

Reading, PA 19605

Dear Mr. Koller:

This responds to your December 12, 2001 letter requesting clarification on testing requirements for
nonspillable batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask if testing is required if you change the post seal design of this battery type.

According to your letter and enclosed drawing, the existing design for your lead acid battery posts was
certified as nonspillable by a third party testing facility. In the drawing, you show a lead acid battery
post seal design that your company is planning on using. You are requesting clarification on whether
testing is required if the post seal design for the lead acid nonspillable battery is changed.

A nonspillable electric storage battery must be capable of passing the vibration and pressure differential
tests without leakage of battery fluid from the battery as provided in § 173.159(d)(3). Leakage of any
fluid, cozing, dripping, or seeping, etc. is considered as failure of the tests. Based on information
provided, it is the opinion of this Office that the new post seal design is sufficiently different that testing
is required to ensure that the batteries meet requirements in § 173.159(d)(3).

I hope this answers your inquiry.
Sincerely,
' Delmer Billings

Chief, Standards Developnient
Office of Hazardous Materials Standards
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December 12, 2001 |

Attn: Edward Mazzullo
Director of Office of Hazard Material standards
Department of Transportation

1 am faxing you a drawing of EnerSys Inc’s existing design for our lead-acid battery posts that
were certified as Nonspillable in May 1999 by a third party testing facility. The picture to the left
is the current design for the post seal. The picture to the right is the new post seal design. The
question I am posing to the DOT is, if we change to the new post design does Enersys Inc. have
to re-test this battery type or can the DOT issue a relief from re-testing.

Please contact me if there are any questions.

Regards,

Jeffrey S. Koller
EnerSys Inc.
Engineer, Supplier ality & Packagi




