U.S. Department 400 Seventh St., S.W.

of Transportation ' Washington, D.C. 20590

Research and
special Programs
Administration

NOV 15 2001

Mr. Howard Marks ‘ ' Ref. No. 01-0269
Manager, Occupational & Environmental Health

Koch Materials Company

Post Office Box 2338

Wichita, KS 67201-2338

Dear Mr. Marks:

This is in response to your October 17, 2001 letter and conversation with Diane LaValle of my staff
concerning attendance requirements for tank cars under the Hazardous Materials Regulations (HMR;

49 CFR Parts 171-180). Specifically, you asked to confirm that the HMR do not require attendance
when heating a tank car, prior to and not associated with the unloading process, by using a steaming
device that is not interconnected with or part of the unloading process, with the manway opening slightly
open to relieve any potential pressure.

This clarification is correct. When a tank car is connected to a steamning device that is not
interconnected with or part of the unloading process or if the steaming process is conducted with all
valves or manways closed, attendance is not required. :

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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KOCH MATERIALS COMPANY

17 October 2001

Thomas G. Allan

Office of Hazardous Materials Standards
US Department of Transportation
DHM-10

400 7" Street, S.W.

Washington, DC 20590-0001

via facsimile: 202-366-3012

Dear Mr. Allan:

direct tel: 316-828-2970
facsimile: 316-828-4699
email: marksh @ kochind.com

Per my verbal conversation yesterday morning with Diane LaValle at the Haz Mat Info Center, who in
turn spoke with you, Koch Materials Company requests confirmation of an 18 February 2000 lstter
from you regarding Section 174.67 of the HMR (Ref. No. 09-0301). According to that letter, “. . . when
a tank car is connected to a steaming device that is not interconnected with or part of the unloading
process . . . attendance is not required.” The written confirmation we are requesting regards opening

and blocking a manway while steaming a tank ¢

ar that is not associated with the unloading process.

As a matter of background: materials originally shipped as "Elevated Temperature Liquid” may cool
during extended travel time such that a tank car must be re-heated, prior to the unloading process,
using a steaming device (not interconnected with or part of the unloading process). This returns the
liquid to the original loading temperature. Note that duting the steaming process, the manway would
be slightly opened (- < 1 inch) and blocked to relieve any pressure. This venting process significantly
reduces any potential thermal hazard that may be associated once the unloading process is eventually

initiated.

Based on your verbal interpretation, Koch Materials Company appreciates written confirmation that the
HMR does not require attendance when heating a tank car, prior to and not associated with the
unloading process, by using a steaming device (not interconnected with or part of the unloading
process) and blocking slightly open the manway to refieve any potential pressure.

Greatly appreciate your expedited review. If you require further information, please do not hesitate to

contact me at the above telephone number.

Howard Matks

Manager, Occupational & Environmental Health

P.0, Box 2338 » Wichita, Kansas 67201-2338 = 318/828-5500



