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U.S. Depariment ‘ 400 Seventh St., S.W.
of Transportation ’ Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

NOV 26 2001

Ms. Nicole L. Montag - Ref. No. 01-0152
Product Safety Specialist '

Akzo Nobel Surface Chemistry LLC

300 South Riverside Plaza

Chicago, Illinois 60606-6697

Dear Ms. Montag:

This is in response to your letter of June 12, 2001 regarding the classification of a marine pollutant in
accordance with the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You asked
whether it is permissible to classify a product as a marine pollutant solely on the basis of aquatic toxicity
data. :

Section 171.4 prohibits the offering or transportation of a marine pollutant in intrastate or interstate
commerce except as required by the HMR. For transportation of marine pollutants, the requirements
of the HMR are based on the provisions of Annex III of the 1973 International Convention for
Prevention of Pollution from Ships, as modified by the protocol of 1978 (MARPOL 73/78).

With certain exceptions, if all or part of the transportation is by vessel, a hazardous material (e.g., a
marine pollutant) which is classed, packaged, marked, labeled, placarded and described in accordance
with the requirements of the International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code may be offered
and accepted, and transported in the United States (See § 171 .12(b)). Paragraph 2.10.2.6 of the

IMDG Code allows substances “suspected to possess properties that may meet the criteria of a marine
pollutant or severe marine pollutant. . .[to be] transported as a marine pollutant or severe marine
pollutant in accordance with the Code”. Therefore, in accordance with § 171.12, which authorizes the
use of the IMDG Code, it is permissible to classify a substance as a marine pollutant solely on the basis
of aquatic toxicity data when that data indicates that the substance may meet the criteria of a marine
pollutant. ' '

If the material does not meet the definition of any other hazard class, but is a marine pollufant, it must be
described using the generic shipping name for miscellaneous hazardous material (Class 9); that is,
“Environmentally hazardous substance (liquid-ot solid), n.os.” A packaging containing a marine
pollutant must have the MARINE POLLUTANT mark placed on each butk and non-bulk packaging
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for transportation by vessel. In addition, the words “marine pollutant” must be entered on the shipping
paper in association with the basic description. Requirements for marine pollutants do not apply to
non-bulk packages transported by a mode of transportation other than vessel.

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

DA, A5

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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June 12, 2001

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
USDOT/RSPA (DHM-10) ‘

400 7th St, S.W.

Washington, DC 20590-0001

Mr. Mazzullo,

We would like written clarification on a DOT classification matter. The issue deals with whether
or not it is compliant with DOT regulations to classify a product as a Class 9 Environmenialty
Hazardous Material, marine pollutant, based solely upon aquatic toxicity data.

Regarding the DOT definition of a marine pollutant, the reguiations read:
49CFR171.8 Marine pollutant, means a material which is listed in appendix B to Sec. 172.101 of
this subchapter (also see Sec. 171.4) and, when in a solution or mixture of one or more marine
pollutants, is packaged in a concentration which equals or exceeds: (1) Ten percent by weight of
the soluticn or mixture for materials listed in the appendix; or (2) One percent by weight of the
solution or mixture for materials that are identified as severe marine pollutants in the appendix.

Regarding the authority of the IMDG over the DOT with respect to marine pollutants, the
regulations read:
49CFR171.4 (b) The requirements of this subchapter for the transportation of marine pollutants
are based on the provisions of Annex Il of the 1973 International Convention for Prevention of
Pollution from Ships, as modified by the Protocol of 1978 (MARPOL 73/78).

Regarding the IMDG definition of a marine pollutant, the regulations read:
2.10.1 Marine pollutant, means substances which because of their potential to bicaccumulate in
seafood or because of their high toxicity to aquatic life, are subject to the regulations in Annex III
of MARPOL. 73/78.

Regarding the assignment of materials to Class 8, the DOT regulations read:

49CFR173.140 Class 9--Definitions. For the purposes of this subchapter, miscellaneous hazardous
material (Class 9) means a material which presents a hazard during transportation but which does
rot meet the definition of any other hazard class. This class includes: (a) Any material which has
an anesthetic, noxious or other similar property which could cause extreme annoyance or
discomfort to a flight crew member so as to prevent the correct performance of assigned duties; or
(b) Any material that meets the definition in Sec. 171.8 of this subchapter for an elevated
temperature material, a hazardous substance, a hazardous waste, or a marine pollutant.

it is the opinion of many hazard communicators that the DOT will not recognize this classification,
and in fact, can fine you for overstatement of hazard in this case. It appears that this
classification schematic is only an European ADR/RID regulatory requirement. The IMDG
considers the use of aquatic toxicity data for Class 9 classification to be entirely cptional.
Additionally, should you choose to use data to classify as marine pollutant, Environmentally
Hazardous, Class §, the IMDG requires the submission of your aquatic toxicity data to GESAMP.
Apparently, there are debates as to whether or not certain types of aquatic toxicity data are

applicable (eg. freshwater species versus marine species) for Class 9.

Akzo Nobel Surface Chemistry LLC
300 South Riverside Plaza
Chicago, Illincis 60606-669 1

Tel. (212) 906 7500

Fax (312} 906 7838




Regarding the use of aquatic toxicity data to classify a material as a marine pollutant, the IMDG

regulations read: )
2.10.2.6 When a substance, material or article is suspected to possess properties that may meet the
criteria of a marine pollutant or severe marine pollutant but is not identified in this Code, such
substance, material or article may be transported as a marine pollutant or severe marine pollutant
in accordance with the Code. All relevant data should be submitted to GESAMP as appropriate.

In summary, the questicns requiring clarification are as follows:

1. Wil the USDOT recognize a classification of Class 8 Envircnmentally Hazardous Material,
marine pallutant, based upon aquatic toxicity data,

2. Does the USDOT have an official stance on whether or not freshwater or marine aquatic
toxicity data is applicable,

3. If the USDOT does not recognize this classification practice, how should a US subsidiary
approach their European products imported into the US, in this classification scheme, to
assure compliance. :

As we manufacture many products here in the United States which are also manufactured by our
overseas facilities, many products we import into the US are classified as Environmentally
Hazardous materials based upon ADR/RID requirements. This poses a problem for us here in
the US and we would appreciate written clarification that you can provide in resolving this issue.

Kind regards,

N-icole L. Montag

Product Safety Specialis
Akzo Nobel Surface Chemistry LLC



