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Dear Mr. Petersons:

This is in response to your September 18, 2001 letter requesting clarification on the requirements for
flexible intermediate bulk containers (IBCs) under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

1. How much variance is allowed in length, width and height of a flexible IBC when using the
same design criteria, the same test data and the material and construction are the same?

Does the maximum gross weight change in the UN specification marking when decreasing the
size of a flexible IBC? Can yvou decrease the size of the flexible IBC more than 25% without
further testing? :

In accordance with § 178.801(c)(7)(iii), a flexible IBC is permitted to differ from a previously qualified
design type by having lesser external dimensions provided the materials of construction and fabric
weight remain the same. There is no limit on the reduction of external dimensions as long as the smaller
FIBC still meets the requirements of subpart N regarding size. The weight of the FIBC does not need

to be reduced when the dimensions of the flexible IBC are reduced.

2. What will it take to have the requirements for retesting changed from every 12 months to
the same requirements for European manufacturers?

‘You may request an approval to change the periodic design requalification as provided by
§ 178.801(e)(2) or you may petition for rulemaking under the provisions of § 106.31.

3. Must flexible IBCs built outside of the USA be design qualified every 12 months? What if
the competent authority authorizes a different retest period?

Under the UN recommendations, IBCs must be manufactured and tested under a quality assurance
program that satisfies the competent authority, in order to assure that each IBC meets the specified test
requirements. The USA competent authority, through the HMR, requires design requalification at 12-
month intervals. If the competent authority for a country authorizes a different retest period, that
packaging may still be used in the U.S. '
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4. Do flexible IBCs produced in Mexico that are certified in Mexico and shipped to the USA,
have a requalification date or are they good forever?

The Mexican competent authority establishes the requalification date for IBCs manufactured and
certified in Mexico.

5. Does Mexico have a competent authority? If so, who? Does Turkey have a competent
authority? If so who?

Both Mexico and Turkey have competent authorities. You may access a list of international competent
authorities though our website at http://hazmat.dot.gov by clicking on “International Standards” then on
“International List of Competent Authorities and/or Contacts for the Transport of Dangerous Goods.”

6. If a country has no identifiable competent authority and manufactures IBCs what state do
they identify in the certification marking?

If a country has no identifiable competent authority, it is only permitted to apply a UN certification to a
packaging if it has an agreement with another country that has a competent authority and authorizes use
of their mark.

7. Is the issue of reuse of flexible IBCs still under reconsideration at DOT?

Reuse of [BCs is authorized in § 173.35(b), which allows reuse of an IBC, other than a multi-wall
paper IBC, subject to the conditions set forth therein.

8. Are flexible IBCs allowed to be reused without testing or showing in any way that the IBC
is still as substantial as a new flexible IBC?

Flexible IBCs may be reused as permitted by § 173.35(b). In particular, § 173.35(b)(1) requires an
external visual inspection to determine that the IRC is free from corrosion, contamination, cracks, cuts,
or other darmage which would render it unable to pass the prescribed design type test to which it is
certified and marked. Also, § 180.352(c)(2) provides the minimum inspection requirements for the
reuse of flexible IBCs. This requires that the lifting straps are securely fastened, the seams are free of
defects, and the fabric is free of cuts, tears or punctures.

9. Have guidelines been set or proposed as to how many times a flexible IBC may be reused
before it needs recertification?

There is no limit to the amount' of times a flexible IBC may be reused as long as it meets the
requirements of §§ 173.24, 173.24b, 173.35 and 180.352(c)(iii).

10. When a standard is 'adopted into ISO, does DOT adopt it as it applies to regulated
materials and their certification?



When a standard is adopted into the UN Recommendations, DOT evaluates inclusion of the provisions
into the HMR and, if desirable for U.S. transportation, proposes the changes in a notice of proposed
rulemaking.

11. Has DOT granted exemptions for certain bags as far as reuse is concerned?

Certain flexible IBCs had been authorized for reuse under DOT exemptions; however, these
exemptions are no longer required since reuse of flexible IBCs is now permitted under the regulations.

12. Do the UN guidelines recognize DOT exe'mptions?

Generally, DOT exemptions are applicable to use¢ in the U.S. only. However, certain DOT exemptions
also act as competent authority approvals, that are used in international transportation. An exemption
that is also a competent authority approval will have a statement identifying it as such in the exemption.

13. If a flexible IBC is manufactured in a foreign country and then shipped to the US where it
is marked with a UN certification may it be marked “USA™ as the state of manufacture?

Yes, we consider marking of a UN packaging to be the final step of manufacture. A packaging marked
in the U.S. may be considered as being manufactured in the U.S.

14. What testing is required for two flexible IBCs that are identical in materials of
construction and design, except that one bag has a duffel top and one bag has a spout top?
Do all the tests have to be performed on both bags or only the ones that might affect the top
of the bag, such as the topple test in § 178.816? Would two top lift tests have to be
performed?

Both flexible IBCs would require complete design qualification testing as different packagings. At this
time the HMR do not address selective testing for IBCs.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Edward T. Mazzullof /Z '

Director, Office of Hazardous
Materials Standards
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Septerober 18, 2001

Donald Burger Gen. Engr.

Packaging, DEIM-22.1

Office of Hazardous Materials Standards
DOT/RSPA

400 7" St.

Washington, DC 20590

Email: apti@flash.net - Web: www.advanced-labs.com

Re: Clarification and Interpretation of CFR 49 as it pertains to the Flexible Intermediate Bulk Bag Industry

Dear Mr. Burger:

1 would like to introduce myself. Tam a Mechanical Engineer at Advanced Packaging Technology
Laboratories. My primary function is that of assuring the accuracy of the testing and compliance when
conducting UN/DOT protocols, as they pertain to Hazardous Materials packaging. We are also a
member of FIRCA Flexible Intermediate Bulk Container Association. FIBCA has a technical
committee, which I am heading. The commiftee has determined that we should enlighten our members
on the requirements of Flexible IBC’s which will be transporting hazardous materials, their compliance
issues and any gray areas.

The object of this correspondence is to present, in advance, any questions that our members have
presented to me for clarification on a number of issues. These issues will be a topic of discussion at our
October meeting in Monterey, California. I hope to meet your representative there.

1. How much variance is allowed in length, width and height of a flexible IBC when using the same
design criteria and the same test data if the material and construction are the same? Does the
weight in kgs change in the UN number when decreasing the size of the flexible IBC? Can you
decrease the size of the flexible IBC more than 259 without further recertification testing?

2. What will it take to have the requirement for retesting changed from every 12 months to the same
requirements as Buropean manufacturers?

3. Are design requalification tests of at least 12 months applicable to flexible IBC’s built outside the
USA?

4. Are design requalification tests of at least 12 months applicable to flexible IBC’s certified outside
the USA where the competent authority authorizes a different retest period?

5. Flexible IBC’s produced in Mexico, certified in Mexico and shipped to the USA: Do these flexible
[BC's have a requalification date or is it good forever?

6. Does Mexico have a competent authority? If so, who? Does Turkey have a competent authority?
If s0, who?

7. When a country has no identifiable competent anthority and these flexible IBC’s are shipped into

the USA, how is this handled?
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1s the issue of reuse of flexible IBC’s used in shipping regulate or hazardous materials still under
reconsideration at DOT?

Are flexible IBC's allowed to be reused without retesting or showing in any way that the IBC is
still as substantial as a new flexible JBC?

Have any guidelines been set or proposed as to how many times a flexible IBC can be reused,
repaired or used before it needs recertification?

When the EN standard is adopted into ISO, does DOT have intention on adopting these standards,
as they would apply to regulated materials and their certification? If these standards are adopted,
will the reusable flexible IBC criteria be used? If these standards are adopted, will DOT eliminate
the practice of self-certification by manufacturers of flexible IBC’s? Any idea as to a timeline for
these activities? '

Has DOT granted special exemptions for certain bags as far as their reuse is concerned?

Do the UN guidelines recognize special exemptions?

Clarification on the issue of foreign produced bags being brought into the USA and then printed
with a UN certification number. We have been told that DOT will consider this as a U.S. produced
bag, based on the fact that printing on the bag is considered the final act of manufacturing.

When following the testing requirements called out in CER 49 Part 178 Sub-part O “Testing of
Intermediate Bulk Containers”™, what is required when there are two flexible TBC’s that are identical
in materials and design, except one bag has a duffel top and one bag has a spout top? Do all the
tests have to be performed on both bags or cnly the ones that might impact the top of the bag, such
as the Topple 178.8167 Would two top lift tests have to be performed?

Your help in resolving these questions would be very helpful for our members in FIBCA.

Should you have any additional questions regarding the information provided, please do not hesitate to
contact us.

Sincerely,

D7intars Petersons
Project Engineer (U/N Testing)

LDVANCED PACKAGING TECHNOLOGY LABORATORIES INC.




