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U.S. Depariment
of Transporiation

Research and
special Programs
Administration

OCT 16 2001

Mr. Garry Howell Reference No.: 01-0223
Overnite Transportation Company

P. O. Box 246

Gaffney, SC 29342

400 Seventh St., S5.W.
Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Howell:

This is in response to your letter requesting clarification of the shipping paper requirements for
ORM-D materials under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. When a material is described as “Consumer commodity, ORM-D" on a shipping
document, can the “X” be placed in the “HM” column and if so, is the entry required or
optional?

Al.  Even though § 172.200 excepts a Consumer commodity, ORM-D material from the
shipping paper requirements, except when offered or intended for transportation by air, it
is permissible to place an “X” in the “HM” column on the shipping document.

Q2. If a shipping document has an entry for a material that is not subject to the shipping paper
requirements, is the emergency response telephone number, shipper certification and
shipper signature required?

A2. The answer is no. The requirements of Subpart G do not apply to a hazardous material
that is excepted from the shipping paper requirements (see § 172.600(d)).

I trust this satisfies your request.

Sincerely,

J ;
Transportation Regulation Specialist
Office of Hazardous Materials Standards -
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OVERNITE TRANSPORTATION COMPANY

P.O. BOX 246 / GAFFNEY, SC 29342
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8/17/01

Mr. Edward Mazullo .
Director of Hazardous Material Standards
400 Seventh St, S5.W.

Washington, DC 20590

Dear Mr. Mazullo:

I am writing on behalf of Overnite Transportation Company
Richmond, Virginia requesting an interpretation in writing
on the following.

When a description of (Consumer Commodity ORM-D) is shown
on a shippers bill of lading. Can the X be place in the H/M
column of the shipping paper, and if so, would the X be
(required) or an (option).

Second item of concern is if the shipper uses this
description, class, and X in the H/M column ,,which are
excepted from the shipping paper requirements. Does this now
require the shipper to also show an emergency responsge
telephone number, shippers certificaticn, and shippers
signature.

I appreciate your time in this matter and await your
‘regsponse.

Regsponse can be mailed to Overnite Transportation Company
PO Box 246 Gaffney, S5C 29342 Att; Garry Howell

Sincerely;
Garry Howell
Environmental Supervisor
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