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U.S. Department 400 Seventh St,, S.W.
of Transporiation . Washington, D.C. 20550

Research and
Special Programs

Administration 0CT 2 2 2001

Mr. Michael P. DeCicco RefNo. 01-0178
Polyolefin Catalyst Research :

and Development '

W. R. Grace Co.-Conn

7500 Grace Drive

Columbia, Maryland 21044-4098

Dear Mr. DeCicco:

This responds to your letter dated July 13, 2001, regarding classification of two products that were
tested according to the UN Manual of Tests and Criteria as prescribed in § 173.124 of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

Tests were performed by an outside laboratory which issued a report stating that one product, when
shipped in containers of less than 3000L, does not meet the criteria for a Division 4.2 material. The
testing laboratory concluded that a second product does not meet the criteria for a Division 4.3
material. You state that these products meet Division 4.1 (flammable solid) criteria, but disagree with
the laboratory’s test conclusions. You are of the opinion that these products should more appropriately
be classed as Division 4.2 (spontaneously combustible) and Division 4.3 (dangerous when wet),
respectively. -

This Office recognizes the “UN Manual of Tests and Criteria,” prescribed in the definitions for Division
4.2, and 4.3 hazards in § 173.124, as the standard for determining the appropriate classifications in the
Class 4 hazard class. Tests in § 173.124 are intended to be carried out under ambient conditions.
Therefore, you may rely on the laboratory’s tests results to classify your products as only meeting the
Division 4.1 criteria. However, if additional information indicates your products react in a unique way
to pose Division 4.2 or Division 4.3 hazards, you may take the worst case scenario to classify them as
Division 4.2 or Division 4.3, in addition to Division 4.1. ’

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Siptcerely,
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Delmer F. Billings :

Chief, Standards Development

Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward T. Mazzullo

Director of Hazardous Materials Standards C / ass
Research and Special Programs Administration O . ]
U.S. Department of Transportation , ' —

400 7h Street SW l O’ 7F
Room 8100

Washington, DC 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

1 am hoping that you can assist me in determining the proper hazard classification of two products
that we are developing. Our situstion cancerns Class 4, 4.2 and 4.3 testing of our material. My questions

are as follows:

A. 4.2 (Self-Heating) - We sent a catalyst sample out to be evaluated by an outside {aboratory.

The lab issued a report stating that our material, whent shipped in containers less than 3000L,

should not be classified as 4.2, The test was conducted as per the UN Manual of Tests and Criteria, -~
which calls for a sample to be heated to 140 and then monitared for any internal material temperature /
increase, My concern is that, although awr material did not exceed the 60C increase which is required

for 8 4.2 classification, if the test were performed at room temperature our material would increase .
60C. The UN Manua! does not require a test at room tempetature, but we do know that, upon N\ e
exposure to air, our material does heat up. It does not, however, ever exceed the 200C limit -~
which is required for a 4.2 test. Would we be correct to follow the labs advice and not classify

4.2, or should we take into consideration the fact that we know it does self-heat to some degree

at room temperature and consider classifying it 4.27

B. 4.3 (Water-Reactive) - Our main concern with this test it that i does not specify that the material,
even if it is self-heating, be tested under an inert atmosphere when testing for water reactivity. The
test, when performed under the UN Manual guidelines, allows for the material to be tested under
ambient conditions, which allows the material to deactivate somewhst prior to the water being
introduced to the material. In other words, we know that the material, once it is introduced to
ambient conditions, will begin to deactivate and that any time elapsed prior to the introduction

of the water will adversely affect the amount of flammable gases that are emitted from the

solid once the water comes into contact with it. Once again, we do not think that the test
procedure, as outlined by the UN Manual on Tests and Criteria, will result in the "worst

case scenario® results that we anticipated. The test does, however, seem to take into account

that any spilled material, and resulting flammable gases emitted, would slmost certainty

take place out in the open, not under an jnert atmosphere, and for the purpose of

protecting people from the hazard the test being conducted under ambient conditions makes

sense. The manual is very ambiguous as to whether or

not the test should be conducted under inert conditions or ambient conditions, although both

the testing facility (Safety Consulting Engineers) and Richard Tarr, D-O.T. , seem to

feel that the manua) implies that the test be conducted under ambient

conditions. When we follow these guidelines, very little pas is emitted from the catalyst

and the material does not reach the criteris necessary to be considered 4.3 .

Summary: As per the results from Safety Consulting Engineers, and per my telephone
conversation with Richard Tarr, we would be in compliance to classify our material as
neither 4.2 or 4.3. We do know that our material is 4.1. Would we correct

io follow the labs results and classify our material as 4.1, flammable solid, and

not 4.2 or 4,37 Thanks in advance for your help.
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Michael P. DeCicco
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