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Dear Mr. Pitts:

This responds to your letter requesting clarification of the
design requirements for DOT Specification 51 portable tanks under
the U.S. Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically, you inguire if a beam~type portable tank,
permanently mounted to full framework at each end, conforms to
the mounting requirements in § 178.245-1(d) (4) (i) .

The answer is no. Under § l78-245~1(d)(4)(i), a DOT
Specification 51 portable tank must be permanently mounted in a
full framework for containerized transport. Because there are no
longitudinal members between the end frames in your design, it
does not satisfy this reguirement.

You may wish to consider submitting your design for approval as
part of an exemption application under § 107.105 of the HMR.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can
be of further assistance.

Sincerely,

John AT CATE”
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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US DOT +0012023663753 11 July 2001
Dixectot of Office of Standards PACES: PUEASE REPLY TO FAX NOX
Attn.: Mr, Edward Mazullo 1ofl
YOUR REF: ' OUREE: :
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. BUBJECT;
CFR49 US DOT SPEC. 51 . 3
TANK CONTAINER WITH BOTTOM DISCHARGE CONNECTION- -

. Dear Mr Mazzullo,

1 I’lease. could you assist with the following Qarification.

2. With reference to US DOT CFRA9 178.245-1(d)(8)(); does a beam-type tank
container permanently mounted to full framework at each end giving protection fo
the bottom discharge connection, but. with no longitudinal framework members
between the end frames, sa tisfy the intent of 178.245-1(d)(4)(1)?

3. Thank you in advance for your assistance in this matter, and your urgent
consideration would be most appreciated. '
Regards,

i

Surveyor _ ,
Lloyd’'s Register UK Plan Appraisal Industry Operations

Tel.'+ 00 44 207 423 2729
Fax. + 00 44 207 488 4796
- E-Mail andrew.pitts@lr.org.-




