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5205 South 5™ Avenue

Pacatello, ID 83204

Dear Trooper Reese:

This is in reference to your July 12, 2001 letter concerning cargo tank specification requirements under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You asked several questions
regarding state adoption of the HMR and closures on cargo tanks. Your questions are paraphrased

and answered below in the order posed in your letter.

Q1. Does § 173.315(k) prohibit use of a non-specification cargo tank in liquefied petroleum gas
service unless a State’s laws specifically permitted such use in intrastate commerce prior to
January 1, 19817

Al. Yes.

Q2. Ifthe answer to Q1 is “yes,” and a State adopted or incorporated by reference the HMR prior
to January 1, 1981 but had no law allowing the use of non-specification cargo tanks, can these
tanks be used in that State?

A2. No. The State must have enacted a law prior to January 1, 1981 that specifically allowed the
use of non-specification cargo tanks for the transportation of liquefied petroleum gas in
intrastate commerce.

Q3. May transporter's in Idaho, which adopted the HMR in 1980, use non-specification cargo tanks
to transport liquified petroleum gas under the provisions of § 173.315(k)?

A3. No. The language in §§ 173.315(k) and 173.315(a) is similar. Both require a specific law
enacted by the state allowing the use of non-specification cargo tanks prior to January 1, 1981
if the HMR had been adopted by state law. Absent a specific Jlaw allowing for the use of non-
specification cargo tanks for liquified petroleum gas and anhydrous ammeonia then their use was
not authorized. Also, you should be aware that we issued an exemption, DOT-E 12499
(enclosed) to permit the use of certain non-specification cargo tanks in Illinois.
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Q4.

Ad.

Qs.

AS.

Q6.

A6.

Does § 173.24(f)(1)(iii) apply to all cargo tanks, both specification and non-specification, and
particularly to MC 330, MC 331, and non-specification cargo tanks used to transport liquefied
petroleum gas?

Yes. Section 173.24 applies to all packages and packégings used for hazardous materials
transportation.

Does § 173.24(f)(1)(iii) apply to both the liquid and vapor valves and closures on the tanks
referenced in question 4 above?

Section 173.24(f)(1)(iii) applies to all closures, but not vents. Vapor valves are considered
vents, thus § 173.24(H)(1)(iii) would not apply to vapor valves.

Which valves and closures are required to be closed when a cargo tank is in transit?

Generally, all valves and closures, except for vents and engine fuel line valves, must be closed
when a cargo tank contains a hazardous material and is in transit. This requirement applies to
all valves and closures that, if open, would result in a release of lading. (See § 173.24(g) for
requirements applicable to vents and § 177.840(g) for requirements applicable to engine fuel
line valves.) Intermediate isolation valves that may be present in a liquid discharge system need
not be closed during transit. '

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

O AT,

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards

Enclosure
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Director E.D. Strickladen

Office of Hazardous Materials Standards
400 7™ Street SW, Room 8422
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Governor Dirk Kempthorne

| July 12, 2001 —j‘a"%ﬂ 5 6 Q
Hattie Mitchell % [“7 3. BYA

U S Department of Transportation

Washington DC 20590

Dear Ms. Mitchell,

I have some additional questions regarding interpretation number 00-0036 issued earlier this year, on non-
specification ASME tanks. The answez to question one in the second paragraph states:

Conversely, the continued use of a cargo tank motor vehicle is not permitted if prior to January i,
1981 the state had adopted, or had incorporated by reference, the HMR requirements into its own
regulations. In this situation, the continued use of the cargo tank is permirted under the
conditions prescribed in 173.315(a), Note 17, only if the state’s laws specifically permitted the use
of a non-specification cargo tank for transportation of a hazardous material in intrastote
commerce.

This question xeferences the transportation of anhydrous ammonia. My understanding of this paragraph is
that if the state adopted the HMR prior to January 1, 1981, then the non-specification cargo tanks in
question cannot be used in the state unless the state had a law that specifically allowed the use of the non-
specification tanks. The paragraph refers to 173.315(g), Note 17, which is specific to achydrous ammeonia.

Question thres asked the same as question one, but references 173.315(k), which is the transportation of
liquefied pemolenm gas in non-specification cargo tanks. The wording in both sections’ of the code is
almost identical,

My additional concerns are:
1.

In your answer to question three, you reference answer ane. Does the second paragraph in the
question one answer, listed above, also apply to question three #nd the transportation of
liquefied petroleum gas in 173.315(k)? '

If this is the case, and a state adopted ar incorporated by reference the HMR prior to Jannary
1, 1981 and had no law allowing the use of these non-specification cargo tanks, then can these
tanks be used in that state? Idaho adopted the MR in October, 1980, o,

If the second paragraph in the answer to question one only applies to anhydrous ammeonia,
that leads me to believe that the non-specification tanks referenced cannot be used in somc
states to transport anhydrous ammonia; but non-specification cargo tanks can be used under
the provisions of 173.315(k) to transport liquefied petroleum in those same states. Based on
the date we first adopted the HMR in Idaho, would that be the case? e,

We interpreted the answers to questions one and three to mean that non-specification cargo tanks cannot be
used in Idaho to wansport anhydrous ammonia or liquefied petroleum gas due to the date our state first
adoptcd the HMR.
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Please clarify the following: - o AW;% 4o ai®
1.  Does 173.24(f)(1)(iii) apply to all cargo tanks, both specification and non-specification, and . e
particularly To MC330, MC331 and non-specification cargo tanks used to transport liquefied | £ “(z“?*ﬂg‘s *
petroleum gas? packu -
2. Does 173.24(f)(1)(iii) apply to both the liquid and vapor vatves and closures on the tanks
Lleds referenced in question one? — ,:W}i(?s paty
Ay [oses pa— 3.  On the cargo tanks specified in question one, which valves or closures in the liquid discharge oo B
(0557 T Ted oy systom are xequired to be olosed when the vekicle is in twansit? Does it apply o all valves and, o L9877,
Pt P e : closures or only the valves and closures required specifically by the HMR? S ST Toeg ad wf > "
W_ 25ty f‘oﬁd +ew!"g  Which vapor valves and closures on the cargo tanks specified in question one are requi.reﬁ Vete
M Lo pcﬁ*\ be closed when the vehicle is in wansit? Is this all valves or closures or only the valves and .
B W C(:fr e LRl closures required specifically by the FIVIR?
’ 2o o
Lo These issues are of concern o both zegulatory people in the field and to industry,. We would like e¢lenr-cut

Intecpretation questions letter to H. Mitchell
Page 2

After a conversation with Jim Wiley at Suburban Propane, I believe this issue needs more clarification. He
told me that based on a conversation with you and based on language in the final zule, the non-specification
cargo tanks could be used to transport liquefied peroleum gas in Idaho. X would appreciate it if you
could please send Mr. Wiley copies of all our correspondence related to this issue. You may fax them
to him at (559) 485-3823.

I have apother issue far which I would like an interpretation. This topic comes up repeatedly, and T have
recejved several different answers over the last several years, It involves valving on cargo tanks used to
deliver liqueficd petrolenm gas to consumers. This would include specification MC330, MC 331 and the
non-specification cargo tanks referenced above. The issue in question involves the valving and which
valves in the liquid and vapor system are required to be closed when the vehicle is in transit.

Theze are several code sections that cover this. In 177.834()), it states “...all valves and other closures in
the liguid discharge systems are closed and free of Jeaks.” There is an interpretation attached that
references this issue, reference number 99-0155. In 177.840(g) it states that “Each liquid discharge valve
on a cargo tank, other than an engine fuel line valve, must be closed during transportation excepr during
loading and unleading.”

In 173.24(8(1)(iii) it states that “..the closure (be) secure and leakproof.” 173.24 applies to all
specification and non-specification packaging, both bulk and non-bulk. On December 23, 1995 I
submitted a qucstion via e-mail on this code; a copy is attached, 1 wanted to know if 173.24 (B)(1)(iii)
applied to “vapor” valves on MC331 cargo tanks while in transit. The answer I received would lead me to
believe that 173.24(f)(1)(iii) would also apply to liquid discharge valves and to MC330s and non-
specification tanks noted above. -

i - ( 3}/ ) [ ) puidance so that we can all properly handle the issues in question. Thank you for your assistance.
pr@ s :

Sincerely,

L

Trooper William L. Reese
IDAHO STATE POLICE, rcgion Five Patrol
Hazardous Materials Specialist

cc. 1. Wiley
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