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U.S. Depariment 400 Seventh St, SW. .
of Transportation Washington, D.C. 20580 -

Research and
Special Programs
Administration

AUG 13 2001

Mr. Bradford A. Gagnon - Ref. No. 01-0170
ADCOM Express, Inc. '
2462-C South Santa Fe

Vista, CA 92084-8002

Dear Mr. Gagnon:

This is in response to your July 5, 2001 letter and subsequent phone conversations with Michael
Johnsen of my staff regarding the determination of when a hazardous material is a hazardous
substance under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

In a conversation with Mr. Johnsen on July 31, 2001, many of the questions raised in your letter
were addressed, but your question regarding how to determine the reportable quantity (RQ) of a
mixture that is identified by more than one EPA waste code still required a response.

Enclosed is a February 26, 1998 letter from our office which provides that if you know the
constituent and exact concentration of a waste stream, then the RQ amount for that constituent shall
be used. If the constituent or concentration is not known, then the RQ for that waste must be used
to determine the RQ. For a mixture that is identified by two or more EPA waste codes, the RQ
amounts for each waste must be identified and determined by the amount of each waste code
contained in the mixture. In addition you would also need to meet the concentration limits found in
the definition of “hazardous substance” in § 171.8. ‘ o

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

/ g

CJohn Al
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Us.Department 400 Seventh Street, SW.
of ransportation washingien, D.C. 20580

Research and

Special Programs
Administration

FEB 26 1998

Mr. Kurt Swart

Health & Safety Manager

ROMIC Environmental Technologies Corp.
2081 Bay Road

East Palo Alto, CA 94303-1316

Dear Mr. Swart:

This is in response to your letter dated December 22, 1997, regarding reportable quantities for
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) wastes under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether the RQ for the. EPA
waste number supersedes the RQ for the individual constituent.

The appropriate RQ for a hazardous waste depends on the amount of information available on
the waste stream including the constituents of the waste stream and their respective
concentrations. If the constituent and its concentration in the waste stream are known, then the
RQ for the constituent is appropriate. For example, Pyridine has an RQ of 1000 Ibs (454 kg).
If Pyridine is the only constituent and its concentration in a mixture or solution is known, then
the RQ for Pyridine is appropriate. However, if the waste’s constituent or its respective
concentration is unknown, then the appropriate RQ is that which is assigned to the waste stream.
For example, the reportable quantity for a waste stream described under F005, and which contains
Toluene in an unknown concentration, is 100 !bs (45.4 kg).

I hope this answers your inquiry. If we can be of further assistance, please do not hesnate to
contact us.

Sincerely,

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development

Office. of Hazardous.Materials. Standards
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July 5, 2001

Mr. Edward T. Mazola

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7th Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

I am looking for some guidance in determining when a hazardous material
and /or a hazardous waste meets the definition of a hazardous substance. 1
understand for example, that acetone has a 5000-pound RQ in a single
package. Where I need guidance is when the acetone is an EPA hazardous
waste in a solution.

In this scenario a 55-gallon drum weighing about 400 pounds, the waste
stream is characterized as having both the D001 for ignitability and the
F0O03 for spent non-halogenated solvents. As a hazardous material, the
Appendix A to the HMT lists acetone as needing 5000 pounds in a single
container to meet the definition of a hazardous substance.

As a hazardous waste, the Appendix A to the HMT contains a listing for
D001 Unlisted Hazardous Wastes Characteristic of ignitability with an:RQ
of 100 pounds. The F003 is also listed with a “generic” of 100 pounds and
acetone specifically named at 5000 pounds.

Does the fact that the characteristic waste code listing for D001 reads
“unlisted”, refer to the fact that waste streams such as in my example, that
is waste streams that in fact are EPA “listed” wastes, as in this case an
EPA F003 listed waste, render the possibility of this waste being a
hazardous substance for its D001 characteristic of ignitability a moot point
because it is an EPA “listed” waste?

What now do we consider with the FO03 portion? If we know that our
400-pound drum contains 50% acetone and 50% water, we do not have a
hazardous substance for acetone, we have only 200 pounds of acetone in

our solution and under F003, the acetone listing still needs 5000 pounds.
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Since we know the exact amount of the acetone am I correct that we do
not need to consider the FO03 100-pound factor?

What if we only knew that the acetone solution was a range of say 45% to
55%, would it then be a hazardous substance due to the generic F003 '
because we did not know exactly how much acetone we had?

When does the table in 171.8 for hazardous substances come into
consideration? If we had a 50%/50% mixture/solution of two materials
that were similar in weight, the concentration by weight and the
concentration by volume would be the same correct? What happens as in
my example, we know that the concentration by volume is the same, how
do we determine the concentration by weight?

Thank you. I have written a similar e-mail fo infocntr@rspa.dot.gov for
an unofficial response but I'm very much in need of a written
interpretation on hazardous substance determination in general for my
own understanding and when presenting DOT Function Specific type
training, : ' '

Respectfully,

" Bradford/A.

Corporate Transportation Manager




