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Mr. David Bunzow, CET; CHMM; REM Ref. No. 01-0151
SCP Operations Risk Manager :
SCP Global Technologies

255 Steelhead Way

Boise, ID 83704

Dear Mr. Bunzow:

This responds to your June 11, 2001 letter requesting clarification of the classification of materials under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Paris 171-180). Specifically, you ask for
assistance in determining the proper shipping name for machinery containing residual hazardous
materials, and classing machinery containing hazardous materials embedded in the material of
construction. Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Would a proper shipping name for machinery or equipment components that contain residual
hazardous materials be either "Dangerous Goods in Machinery" or Dangerous Goods in -
Apparatus"? And if so, how should these materials be labeled?

Al. The proper shipping names "Dangerous Goods in Machinery" or "Dangerous Goods in
Apparatus" may be used for components of equipment or machinery that contain hazardous
materials as an integral element. They may not be used to describe machinery or an apparatus for
which a proper shipping name exists in the § 172.101 Table. Further, you may only use the
proper shipping names "Dangerous Goods in Machinery" or "Dangerous Goods in Apparatus’. for
machinery or apparatus that contain hazardous materials for which exceptions are referenced in
Column 8 of the § 172.101 Table and are provided in Part 173, Subpart D, of the HMR, .

"Dangerous Goods in Machinery” or "Dangerous Goods in Apparatus" are excepted from the
labeling requirements unless offered for transportation or transported by aircraft. For
transportation by aircraft, the machinery or apparatus must be labeled with a Class 9 label For
transportation by aircraft, machinery or apparatus may not contain any material forbidden for
transportation by passenger aircraft.
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Q2.

Q3.

A3,

Q4.

A4.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Nand Falidle

John A. Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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For shipments by air, the International Civil Aviation Organization's Technical Instructions (ICAO

TI) special provision A107 specifically mentions hazardous materials contained in machinery or
apparatus as "residues.” Section 172.102 special provision 136 does not mention "residues.”
Does this mean that "Dangerous Goods in Machinery" or "Dangerous Goods in Apparatus” ar

not adequate shipping names for US ground shipment? Can you explain why SP136 does not
include a reference to residues?

The proper shipping names "Dangerous Goods in Machmery“ and "Dangerous Goods in
Apparatus" are appropriate shipping names for components of machinery or equipment that
contain residual hazardous materials. The change to SP A107 was initiated too late to be_
incorporated into the latest version of the HMR, and will be mcorporated in a future’ ru!ema.kmg

Is it appropriate to use "Residue last contained" as part of the proper shipping name for a piece of
equipment that contains residual hazardous materials in areas that are inaccessible to removal?

No. The statement “Residue last contained” is not required as part of the proper shipping name
for materials properly described as either “Dangerous Goods in Machinery” or “Dangerous
Goods in Apparatus”. However, the phrase “Residue last contained” could be added following
the basic description.

Would a component still be subject to the HMR if all surface chemicals can be removed, but the
materials of construction remained embedded with regulated hazardous materials?

The component would be subject to the HMR if the materia.l continues to meet the definition of a
hazardous material.
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June 11, 2001

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materfals Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7th Street S.W. ,

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr, Mazzullo:

SCP Global Technologies would like to cbtain a written interpretation of regulatory text found at 49 CFR
171-180 and its applicability to spedific situations. We have searched the DOT letters of interpretation
regarding the circumstances described in detail below, and find there is nothing directly addressing our
issues. We are interested in ensuring that all potential receptors invoived in the shipping process have
been properly notified and all risks properly identified through appropriate identification and labeling.

Specifically, SCP Global Technologies manufactures several types of chemical process equipment that are-
constructed using various polymer plastics and metals configured to use and contain hazardous materials.
As a part of the services SCP offers its customers, various components of the equipment can be replaced
or repaired when they no longer function properly and then returned to normal service, depending on the
extent of damage or degradation and financial considerations. Our customers ship the components back
to SCP for these repairs after performing some degree of chemical decontamination prior to shipment.

Some chemicals used in our customers’ processes include sulfuric acid, hydrogen peroxide, hydrochloric
acid, hydrofluoric acid, ammonium hydroxide, and ethylene glycol. Use of these and other hazardous
materials typically presents one or both of two situations:

1/ Once the hazardous chemicals have come into contact with the materials of construction in the
components, the chemicals can become embedded in their structure of the companent materials -
themselves and cannot be completely removed. These chemicals are known.and have been
demonstrated to leach out from materials of construction over time (from hours to days to weeks
or months, depending on factors suich as temperature and humidity).

2/ Some components areas cannot be accessed by the decontamination process due to limitations
imposed by design and construction. This allows the possibility of residual hazardous materials
being present in the component that can migrate over time to regions of the component that
have previously been decontaminated.

For these reasons, we have some degree of uncertainty regarding the proper dassification of these items
from a hazardous materials identification and transportation perspective, both when they are shipped to
us, as well as when we ship them back to our customers. SCP wants to ensure that we have taken all

reasonable steps to meet the intent and purpose of the hazardous materials regulatlons

In this regard, SCP has several questions on which we would like your interpretations,gn_q response:.,
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1] For those components that contain residuals of regulated hazardous materials in inaccessible areas,
can our customers rely on the proper shipping names “*Dangerous Gocds in Machinery” or “Dangerous
Goods in Apparatus”, along with labeling identification of the appropriate hazard classification found in
DOT definitions? We believe these shipping names can be used for these components when shipping via
air using TATA/ICAQ, since ICAQO special provision A107 specifically indicates applicability to “residues”.
However, shipments are also transported by ground, and the equivalent BOT special provision 136 does
not cite applicability to residues. If "Dangerous Goads in Apparatus” is not appropriate for U.S. ground
shipments of this type, could DOT explain why SP136 does not include similar applicability to residues?

2] Under 49 CFR 171.8 (Definitions), "Package” means the packaging plus its contents, and “Packaging”
means a receptacle and any other components or materials necessary for the receptade to perform its
containment function. Would it be appropriate to use “Residue Last Contained” for a piece of process
equipment that is not designed to transport hazardous materials, but which contains residual hazardous
material in an area inaccessible for decontamination? For example, a chemical pump that has been used
to move hazardous materials in the equipment could still contain residual hazardous materials.

3] Assuining that either “Dangerous Goods in Apparatus/Machinery” or “Residue Last Contained” can be
considered as a proper shipping name, does it make a difference which is utilized, as long as the shlppmg
name accurately describes the conditions and situation under which it is being transported?

4] Would the component still be regulated in transportation if all surface chemicals could be removed,
but the materials of construction still contained imbedded regulated hazardous materials? In cther
words, if regulated hazardous materials are imbedded in materials of construction of a component or
apparatus, would the hazardous material be considered an “integral element of the apparatus™? If not,
could DOT provide some examples of what they intended to be considered “integral to the apparatus” to
help clarify this point?

SCP Global Technologies thanks you for your prompt consideration of and respanse to these inquiries. If
you need more information to make a full and complete response, please do not hesrtate to contact me
as indicated below. _ .

Sincerely,

David A. Bunzow CET; CHMM; REM
SCP Operations Risk Manager

255 Steelhead Way

Boise, IDAHO 83704

208-672-2552
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