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Ref. No. 01-0128

Mr. Fred Bali

Aidant Cylinder Maintenance Co.
15836 North 77" St.

Scottsdale, AZ 85260

Dear Mr. Bali:

This is in response to your letter requesting clarification of
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180)
concerning requalification requirements for acetylene cylinders.
You state that you perform acetylene cylinder requalifications
for a customer who asks that you not perform the examination and
replacement of defective fuse plugs. You state that the customer
wants to perform this portion of the requalification and you ask
whether this is prohibited under the 49 CFR. You alsc ask

"~ whether “extruded metal” in paragraph 5.4.8 of the Compressed Gas

Association’s (CGA) pamphlet C-13 allows for any amount of
extrusion without the cylinder being considered defective.

Section 173.34(e) (18) (ii) specifies that an aceytlene cylinder
requalification may be performed only by a person holding a valid
RIN (retester identification number). The person holding the RIN
that is marked on the acetylene cylinder is the person certifying
that the cylinder has been fully requalified in accordance with
the requirements in § 173.34 and CGA pamphlet C-13. Therefore,
if you do not perform the examination and replacement of
defective fuse plugs, you may not mark your RIN number on the
cylinder.

With regard to whether the examination for extruded metal in
accordance with the CGA pamphlet C-13 allows for any amount of
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extrusion without being considered defective, the answer is no.

I hope this information is helpful. Please contact this office
if we may be of further assistance.

Sincerely,

A

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Attn; Edward Mazzullo :

400 Seventh Street SW May 17, 2001
Washington, D.C.

Mr.Mazzulo,

We have spoken by telephone on 5-17-01 with Sandra Webb of the D.O.T.
Enforcement Group. She suggested that we contact your group for a letter that
would clarify the D.0.T.’s position regarding * fusible metal pressure relief
devices” when used in acetylene cylinders.

We have beeh asked by a customer to not repiace these “ fuse plugs " when
their cylinders are refurbished at our faciiity. The customer would like to replace
the fuse plugs at their location and at their discretion.

Our concern is that by not replacing these fuse plugs during the refurbishing
process, we would not be doing a complete shell inspection as outlined in CGA
C13 5.4.8. and CFR 49 173.34

We would like to know the D.O.T.'s position on the replacement of these fuse
plugs so we may pass this information on to our customer.

Please contact me if you require additional information

flso RequESTS
RESPoNSE 76
wrkrred ENRIED

(2{‘// //5, METHL FLLOWS
. & .

ZyTRUsSI O

Sincérely

Fred Balli
Dept 15
Cylinder Manager / Hydrotest Supervisor

15836 North 77th Street
Scolisdate, Arizona 85260

Office602.607.4600 /\{3’50 / 4 /

Fax 602,607.4601
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