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Mr. Andrew N. Romach Ref. No. 01-0158
Regulatory Manager

URS Corporation

P.0. Box 13000

Research Triangle Park, NC 27709

Dear Mr. Romach:

This is in response to your letter dated June 25, 2001,
requesting clarification on registration requirements under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 439 CFR Parts 171-
180). Specifically, you ask whether a shipper is required to
register if the transporter decides to placard a shipment that
does not require a placard (e.g., a Class 9 shipment).

The answer is no. A domestic shipment of Class 9 material in
non-bulk packagings does not require a Class 9 placard (see

§ 172.504(f) (9)). Thus the shipper is not required to
register.

I hope this satisfies your reguest.

Sincerely,

. Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Ed Mazzullo, Director O I — O l s—

Officc of Hazardous Material Standards
Research and Special Programs Administration
U.S. Departiment of Transportation

400 7th Street, SW

Washington, DC 20590-0001

FAX: (202) 366-3012

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing to you to request a written regulatory interpretation concerning activities requiring
registration as described in 49 CFR 107.601(6). Last week, I spoke with Mr. David Dopaldson,
Registration Program Manager for DOT's registration program. I asked him whether a placardable
quantity of a Class 9 materjal taking advantage of the domestic exception from placarding {as
allowed in 49 CFR 172.504(£)(9)] would be a material that "requires placarding", as specified in
paragraph (6)., Mr. Donaldson responded that because this domestic exception exists, placarding of
Class  materials within the U.S. would be considered "permissible" rather than "required.” The
actual regulatory text of 49 CFR 172.504(f) states: "For domestic transportation, a Class 9 placard
is not required” which further confirms his response. .

Mor. Donaldson further explained that placarding would be considered "permissible” rather than
“required” in the above-described instance, even if the shipper offered placards to the driver and the
driver placarded the truck. Because the shipper/driver had the option of taking advantage of the
exception if the shipper/driver wanted to, placards would not be "required” even if they were used.

1 appreciate your clarification of this matter. If you have questions please call me directly at
(919) 461-1220 or fax to me at (919) 461-1371.

Sincerely,

Andrew N. Romach
Regulatory Manager
URS Corporation

URS Curporation

P.0. Box 13000

fesearch Triangie Park, NC 27709
1000 Perimeter Park Drive
Marrisville, NC 27560

Tel: 915,461,1100

Fax: 91.9.461.1415




