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U.S. Depariment 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Resedarch and
Special Programs

Administration : JUL 16 2000

Mr. Gary Chilcott ' Ref. No. 01-0067
CEO/President

Sure-Way Systems, Inc.

310 East Harry Bridges Boulevard

Wilmington, CA 90744

Dear Mr. Chilcott:

This is in response to your letter and telephone conversations with members of this office asking if
your company’s new reusable sharps container satisfies the packaging requirements for the
transport of “Regulated medical waste, 6.2, UN 3291, PG II” under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You stated that this new container is a modification
of the container described in your April 16, 2000 letter and our October 18, 2001 response.

The following is your description of the medified packaging. The packaging has sharps

container of rigid, oblong, high-density polypropylene, 2 to 4 gallons in size, with a locking lid.
Flanges extending from the edge of the container lid are designed to be attached to, and suspended
from, a 4-wheeled metal cart rack that is 28 inches wide and 4 feet long at its base. Metal bars
placed at the ends of the cart rack where the containers are loaded and unloaded are locked during
transportation. The cart is made of a lighter steel frame, has 1/8-inch fiberglass panels attached to
the sides and top and a vacuum molded 1/8-inch thick plastic pan with a 12-gallon capacity placed
at the bottom. The modified packaging does not have absorbent material in the bottom of each
sharps container and does not have 1/8-inch thick polyethylene sheeting surrounding the top,
bottom, and sides of the cart,

You state the cart’s markings conform to the requirements of the Department of Transportation’s
HMR for the UN 3291, PG II, material and the Federal Drug Administration (FDA). You also state
the sharps container is not to be used for cultures and stocks, and passes FDA’s drop, puncture and
tip tests. You enclosed photographs that appear to show the cart racks marked with the Occupational
Safety and Health Administration (OSHA) “BIOHAZARD” marking. You did not describe the
packaging as still meeting OSHAs requirements in 29 CFR 1910.1030, as required by 49 CFR
173.134(b)(3)(i1)(B). Therefore, it is our opinion that the modified polypropylene container

would be acceptable only if it meets the requirements in § 173.134(b)(3), including the
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general requirements in §§ 173.24 and 173.24a. Section 173.24(f) specifically requires that the
closures on the packaging be designed and closed so that there is no identifiable release of
hazardous material to the environment from the opening to which the closure is applied and that
the closure be secure and leakproof.

I hope this satisfies your request.
Sincerely, _
Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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SURE-WAY SYSTEMS, INC.
Hattie L Mitcheil
Chief Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards ~ .
Ref No. 00-0128
February 14, 2001
Dear Ms. Mitchell

Thank you for your letter of QOctober 18, 2000 conceming our sharps container DOT approval, Since
wariting that letter, we have refined our transportation process of containers. We ask that you revise your
letter of October 18" ta reflect the final transportation process, Qur containers are the same as in our
original request with the exception of the absorbent pad. This has been eliminated since it is not required
by OSHA. We are enclosing the testing documentation showing that the conlainers have been tested
and meet the OSHA requirements in 29 CFR 1910.1030 {as well as certain other performance criteria).

The transport cart has been modified by laking away the enclosed sides and side door making it an end

loading/unfoading cart for improved Security, ease of movement through the hospital, and processing at
the plant. The stainless stee] racks hold 84 -2 gallon containers or 48 -4 gallon containers. The canlainers
are secured In the cart so as not 1o tip over or fall out of the rack. The rack is on four wheels and is 28°
wide and 4* long. The two changes, cne io the contalner and one to the cart, do not seem to be
pertinent io your decision thal our conlainers meets the standards laid oul in your attached letter of
Cclober 18™,

| am enclosing your |etter of October 18% and the test resulls so your review may be expedited a littie.
Thank you for your clarification of this modification in your first respanse letter. Ve are happy with the
system, as are our hospitals.
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Gary Chilcott Pres/CEC

Sure-Way Systems, inc.
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