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JUN 26 2000

Mr. Andrew N. Romach ' Ref. No. 01-0148
URS Corporation

PO Box 13000

Research Triangle Park, NC 27560

Dear Mr. Romach:

This is in response to your June 13, 2001, letter reqguesting
clarification of marking requirements in § 172.322(d) (3)of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180)
applicable to the highway transportation of a placarded bulk
packaging or transport vehicle containing a hazardous material
that is alsc a marine pollutant.

A packaging containing a marine pellutant must have the “Marine
Pollutant” mark placed on each bulk and non-bulk packaging when
transported by vessel. For transportation by highway, rail, or
air, the “Marine Pollutant” mark is required on each bulk
packaging that contains a marine pollutant, and each vehicle or
freight container that contains a package that requires the
“"Marine Pollutant” mark. However, as provided by

§ 172.322(d) (3), the “Marine Pollutant” mark is not reguired on a

bulk package or transport wehicle that is already labeled or
placarded in accordance with Subpart E or F of Part 172, except
when transported by vessel. ‘

I hope this satisfies your request.

Sincerely, -

(o} . Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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“ .ubl- . ! (f g
Mr. Ed Mazzullo, Director U\%p ' ¢ Qﬁ@b" fb
Office of Hazardous Material Standards (DEM-10) i ;) W jJ\/I
Research and Special Programs Administration \9‘
U.S. Department of Transpottation «\
400 7th Street, SW

Washington, DC 20590-0001
FAX: (202) 366-3012

Dear Mrx. Mezzullo:

1 am writing to you 10 request a written regulatory interpretation concerning "Marine Pollutant” marking
requirements for a bulk quantity of 8 Marine Pollutant transported exclusively over the highway. The

specific Maxine Pollutant being transported is Nonylphenol (which meets the definition of a "Marine
Pollutant” as well as a Class 8 Corrosive material).

Specifically, my question concerns the provision outlined in 49 CFR 172.322(d). Based on my reading of
this provision, if a iransport vehicle is placarded with Class 8 "Coorrosive” placards as specified in Subpart F,
then that transport vebicle is not required to have the "Marine Poliutant” markings.

Transport vehicles carrying Nonylphenol have been stopped by State Police because the phrase "Marine
Pollutant” appears on the HAZMAT Bill of Lading but the transport vehiale does not have the "Marine
Pollutant" markings on all four sides of the vehicle--even though the transport vehicle is appropriately
placarded on all four sides with Class 8 "Corrosive"” placards, Itis my understanding that, if taking
advantage of the cxception provided in 49 CFR 172.322(d), the "Marine Pollutant” markings are not
required. -

If you have any questions, you can call me directly at 919.461.1220 or you can FAX me at 919.461.1371. 1
appreciate your clarification of this matter.

Sincerely,

/

Andrew N. Romsch
Regulatory Manager
URS Corporation

URS Corporation

.0, Box 13000

Research Triangle Park, NC 27709
1600 Parimetar Park Drive
Morrigville, NC 27560

Tol: 919.461.1100

Fax: 919.461.1415
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of Transportation Washington, D.C. 20590
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JUN 2 @ 2001

Mr. Don Lampshire Ref. No. 01-0154
Gas Service and Supply, Co.

3396 Swan Lake Road

Bossier City, Louisiana 71111

Dear Mr. Lampshire:

This responds to your June 15, 2001 email requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to hoses on cargo tanks. Specifically, you
ask if hose marking and periodic inspection and testing requirements apply to stainless steel
flexible hoses on cargo tanks used to transport liquefied compressed gases.

The hose identification, inspection, and testing requirements for hoses on cargo tanks used to
transport liquefied compressed gases are in § 180.416 of the HMR. These requirements apply to
delivery hoses and hose assemblies only. A stainless steel hose used as a flexible connector in
the piping system of a cargo tank is not a delivery hose. Thus, such stainless steel flexible
connectors need not be marked with a unique identifier and are not subject to the periodic
inspection, testing, and recordkeeping requirements applicable to delivery hose assemblies in

§ 180.416. Note, however, that stainless steel flexible conneciors must be inspected and tested in
accordance with requirements applicable to piping systems in § 180.416.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,

/

Office of Hazardous Materials Standards
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Gorsky, Susan

From: GSSPROVERS@aol.com
Sent:  Friday, June 15, 2001 4:49 PM
To: susan.gorsky@rspa.dot.gov
Subject: Stainless Steel Flexible Hose

Dear Susan;

Please clarify the use of stainless steel flexible hoses in applications

other than a delivery hose on MC-330, MC-331 & non-specification cargo tanks.
Do the stainless steel hoses require testing, dates, and record retention of
the information? Do these stainless steel hoses require an identification
tag? An interpretation on this matter would be greatly appreciated.

Sincerely,

Don Lampshire

Gas Service & Supply, Co.
3396 Swan Lake Road
Bossier City, LA 71111
(318) 742-5881 Phone
(318) 747-3425 Fax
gssprovers@aol.com




