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Ms. Sharon M. Matthews : Reference No.: 00-0331
O’Melveny & Myers LLP

400 South Hope Street

Los Angeles, CA 20071

Dear Ms. Matthews:

This is in response to your inquiry concerning the requirements for shipment of automobiles with
a flammable liquid or a compressed natural gas fuel tank by aircraft under § 173.220 of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and Packing Instruction 900 of
the International Civil Aviation Organization’s (ICAO) Technical Instructions for the Safe
Transport of Dangerous Goods By Air. Specifically, your question concerns the amount of fuel
that is permitted to remain in the vehicle fuel tank under the HMR. You also state that the motor
vehicle will be in international air commerce.

Section 171.11 authorizes the use of the ICAQ Technical Instructions as an alternative to the
requirements prescribed in the HMR for air shipments, with certain exceptions. Therefore, the
amount of fuel remaining in a flammable liquid-powered vehicle may not exceed one-quarter of
the fuel tank capacity as prescribed in the ICAO Technical Instructions. As you noted, under
both the HMR and the ICAO Technical Instructions, the fuel tank on a flammable gas-powered
vehicle [i.e.;“Vehicle (flammable gas powered), UN3166, 9] must be emptied before loading
the vehicle aboard an aircraft. A request for deviation from this provision should be submitted to

Mr. James E. Jones, Chief Approvals (DHM-32), Office of Hazardous Materials Exemptions and

Approvals. This request should provide detailed information on the vehicles, fuel system,
proposed safety measures, etc.

I hope this information is helpful. -
Sincerely,

Holber plEX4 G-

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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MESSAGE

Mr. Mazzullo,

Arrached are a few questions abowt 49 CFR 173.220 as compared to 1CAO Packing, Instruction
900. If you have any questions aboul my questions please coniact me at 213-430-6085. Thank
you for your assistance on this malter.

Best Regards,

Sharon Matthews

\F YOU DD NOT RECEIVE ALL PAGES, PLEASE CALL Sharon Marthews AT 213-430-6085, OR OUR
FAX DEPARTMENT AT 213/430-6357.
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Issue - If a car manufacturer shipping motor vehicles intemnationally by aircraft decides not o
follow the altemative shipping requirements listed in 49 CFR 175.305 and rather intends to
comply with the general shipping guidelines listed in 49 CFR 173.220(b) will the manufucturer
be allowed 10 leave endugh fuel in the tank 1o drive the vehicles on and off the plane?

The manufaciurer would be shipping cars, some fueled by hquid fuel and others fueled by
compressed nawral gas.

Liquid Fuel

49 CFR 173.220(b)(1) states that when shipping motor vehicles powered by liquid fuel up w0 17
azof fuel may be leftin the 1ank. Itis generally not possible 1o measure precisely the 17 oz of
fuel which may be lefi in the tank. Moreover, in most cases, 17 oz of fuel would not be
sufficient to drive the vehicle onto and off of the plane. In conrrast, ICAO Packing Instruction
900(z) states that when shipping vehicles the engines must be drained of fue] “as far as
pracricable™ and if any fuel remains it must not be more than % of a tank. [ is not clear how the
wo regulanons are 1o be reconciled since there is u great difference between a quarter tank of
gas and 17 oz of fuel. One quarter of a tank of fue] is more than sufficient 1o dnve the vehicles
onio and off of an airplane so if the manufacturer shipped their vehicles with a small amount of
fuel necessary 10 disembark, well within requirements of the ICAO regulauens, would thar
satisfy the DOT? Additionaily, we are interested in the International Civil Awiation
Organizanon’s interpretation of “as far as pracricable™ as stated in ICAO Packing Insiruction
900(a). Does “as far as practicable” 1ake into account the need 1o retain a small amount of fuel in
the 12nk fo dnve the vehicles off the aircraft ar the delivery point? Lastly, if in your opinion the
DOT requirements do not permit the retention of a small amount of fuel in the tank jo drive the
vehicle off the aircraft at the point of delivery, well within the % tank allowed by the ICAQ
Technical Instructions, is there a pracedure thar a motor vehicle manufacturer could follow 10
apply for a waiver of the siringent DOT regulation perminting only 17 oz of fuel in the tank
during international shipment by cargo carrier to or from the United Stares?

Compressed Natural ias Fue!

49 CFR 173.220(b)(2) states that for transportation hy air of a vehicle fueled by compressed
nawra! gas the fuel tark and fucl system must be emptied. The regulation is silent as to whether
leaving a de minimus amount of fuel in the tank is permitted to allow the motor vehicle to be
driven on and off of the aircraft. ICAQ Packing instruction 900(b) also requires that the vehicles
must be completely emptied of the compressed natural gas. Since compressed natural gas 1s less
hazardous than gasoline, do these regulations preclude leaving a small amount of fuel in the tank
1o allow the motor velicles to be driven on and off of the aiverafi. If not, conld a vehicle
manufacturer obtain aa exemption from the DOT Title 49 requirement and the ICAO
Instructions requirement 1o enable them to legve enough compressed natural gas in the vehicles
lo drive them onto and off of the aircraft? - Addilionally, even if a smal} amount of compressed
narural gas were to reinain in the vank, the other requirements of the DOT regulations and the
ICAO Technical Instructions would be mer.
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