400 Seventh Streel, S W,
ngTrlzl?\ggglr;:}el:gn Washinglon, D.C. 20520

Research and
Special Programs

Administration MAY 30 2007

Mr. Jack Hagenmayer Ref. No. 00-0285
Director

Aircraft Ground Services

Air Transport International, L.L.C.
One Air Cargo Parkway East

Swanton, Ohio 43558-9490

Dear Mr. Hagenmayer:

This responds to your letter regarding the quantity limitation
and package containment requirements for hazardous materials
transported by cargo-only aircraft under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions are
paraphrased and answered as follows:

Ql. TIs it acceptable to stow 25 kg net weight of hazardous
material and, in addition, 75 kg net weight of Division 2.2
non-flammable compressed gas, in a freight container that is
loaded in an accessible cargo compartment on the main deck
of a cargo-only aircraft? What limit, if any, is placed
upon multiple freight containers containing hazardous
materials?

Al. If the cargo compartment is accessible,

§ 175.75(a) (2) (i) permits 25 kg of hazardous materials and,
in addition, 75 kg net weight of Division 2.2 non-flammable
gas, that are acceptable on a passengeér—carrying aircraft,
to be loaded in each freight container regardless of the
number of containers in the compartment. If the cargo
compartment is inaccessible, the 25 kg/75 kg limit applies
to the entire compartment.

As specified in § 175.85(b), hazardous materials acceptable
only on cargo aircraft must be stowed in such a manner that
they can be seen, handled, and when size and weight permit,
separated from other cargo while in flight. Provided these
cargo-aircraft-only hazardous materials are accessible and
within an accessible compartment, they may be stowed in a
freight container or other suitable containment without
regard to the weight limitation. Certain hazard classes
that may be carried in an inaccessible location without
regard to the § 175.75(a) (2) weight limitation are specified
in § 175.85(c) {1).
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Q2. Do pallet and net/strap combinations meet the
definition of a freight container? Are accessible pallet
and net combinations subject to the weight limitations in
§ 175.75(a) (237

A2. No. A pallet, which is a bottom platform used in
combination with a net or straps, does not meet the
definition in § 171.8 of a freight container. A pallet,
used in combination with a net, would meet the definition in
§ 171.8 of a unit load device. For transportation by cargo-
only alrcraft, passenger authorized hazardous materials
loaded on an accessible unit load device within an
accessible compartment are not subject to the weight
limitations specified in § 175.75(a) (2}.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can
be of further assistance.

Sincerely,

e e Mg

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Edward Mazzullo

Director for the Office of Hazardous Material Standards
US Department of Transportation

Research and Special Programs Adminismration (DHM10)
400 7® Street SW

Washington, DC 20590-0001

| Dear Mr. Mazzullo:

I am writing to you for clarification of 49 CFR, Subpart B, 175.75(a)(2)(iii) and 171.8 “¥Freight
Container”.

Question 1:

Is it acceptable to carry 25 kg net weight of hazardous materials and in addition thereto, 75 kg ner
weight of Division 2.2 (non-flammable compressed gas) in each freight container loaded on the main
deck of a cargo aircraft’s main deck? The cargo aircraft’s main deck is accessible 1o the flight crew
through an access door in the 9g bulkhead. Based on the definition of a “freight container” in 171.8,
1 assume that the answer is yes. S

Question 2: ~ .

Dogs the definition of a “freight container” also include aircraft pallet/net combination and aircraft.
palleveargo strap combinations providing their volume is 64 cubic feet or more? I assume that the
answer is yes because aircraft pallets used in combination with nets or cargo straps are designed and
constructed to permit being lified with its contemts and intended primarily for comtainment of
packages (in unit form) during transportation,

If my two assumptions above are incorrect would it be possible to discuss this marter with someone

on the telephone so I can better understand the intent of these rsgulations. My telephone number is
419-867-9911 x 2241 and my fax is 419-867-0138. Ilook forvward 1o your response.

Sineenely,
@,@Z : ol S
k Hagenmayer
irector, Aircraft Ground Services
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