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Dear Mr. Nash:

This is in response to your letter of March 27, 2001, requesting clarification of requirements for
transporting an internal combustion engine under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). Specifically you ask if a used outboard engine that does not have internal gas tanks
and thus no “cap” that can be securely closed may be transported under the provisions of § 173.220if
it contains less than 17 ounces of fuel. If such an engine were placed on its side or placed upside down
there is the potential for fuel to leak out of the engine.

The answer is no. When transported as “Engine, internal combustion, 9, UN3166," the engine must
meet the packaging provisions of § 173.220. Section 173.220(b)(1} requires a fuel tank containing a
flammable liquid fuel to be drained and securely closed. Up to 500 ml (17 ounces) of residual fuel may
remain in the tank engine, components, or fuel lines provided they are securely closed to prevent
Jeakage of fuel during transportation. The engine you describe has no means of being securely closed
and has the potential to leak fuel in certain orientations. -

If there is no means to prevent the leakage of fuel, an engine such as you des;cribe must be classed for
the fucl contained therein (e.g., gasoline) and be placed in a packaging that is authorized for its
transportation. The alternative is to completely clean and purge the engine; if no gasoline or residue
remains in the engine, the HMR do not apply to its transportation.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Transportation Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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860 Marine Drive

Rock Hill, SC 29730-8089
Telephone (803) 909-6099
Fax (803) 909-6101

March 27, 2001

Ms. Diane LaValle
U.S. Department of Transportation

Research & Special Programs Administration (DHM-10)
400 7" Street, S.W.

Washington, DC 20590-0001
Re: 173.220(b)(1)

Dear Ms. LaValle:

Per our telephone discussion today, T am requesting an official letter of interpretation from your
office on the following scenario.

A used outboard engine or other device containing an internal combustion engine is being
prepared for shipment. Said devices are fueled via external tanks and do not have internal gas
tanks. As such, these devices do not have a “cap” that can be securely closed. These devices do
have fuel lines and float bowls which contain less than 17 ounces of fuel residue. The
manufacturer has explained that such carburetor based engines with these fuel lines and float
bowls would have the potential for fuel leakage if placed on its side or placed upside down.

Based on this scenario:

1. Can you please clarify your intent in 173.220(b)(1) regarding “securely closed?”

2. Would the devices mentioned above qualify as securely closed?

3. Would these devices qualify for the exceptions in this section since they have less
than 17 ounces of fuel? '

4. What would the shipper of these devices need to do in order to qualify for the
exception? :

I look forward to your response. Should you have any questions or require additional
information, please do not hesitate to contact me at (803) 909-6064.

Very truly yours,

ANTUR >N

Todd A. Nash
Hazardous Materials Manager
West Marine Products Inc.
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