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Mr. Donald Hodder Ref. No. 01-0084
Crompton Corporation

Benson Road

Middlebury, CT 06749

Dear Mr. Hodder:

This is in response to your letter dated March 29, 2001,
requesting clarification on the applicability of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR. Parts 171-180) to the
transport of a combustible liquid. Specifically, you ask if a
combustible liquid that also meets the definition of a marine
pollutant is excepted from the HMR under § 173.150(f) (2) when
transported by highway, rail, or aircraft in a non-bulk
packaging.

The answer is yes. Section 173.150(f) (2) specifies that the HMR
do not apply to a combustible liquid in a non-bulk packaging
unless the combustible liquid is a hazardous substance, a
hazardous waste or a marine pollutant. The requirements specific
to marine pollutants do not apply to a non~bulk packaging
transported by motor vehicle, rail car or aircraft (§ 171.4(c)}).
Therefore, a combustible liguid that is not a hazardous substance
or a hazardous waste but is a marine pollutant as defined in

§ 171.8, is not subject to the HMR when transported in a non-bulk
packaging by motor vehicle, rail car, or aircraft.

T hope this satisfies your reguest.

Sincerely,

[ ]
John A. Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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March 29, 2001 (203) 573-3702 7 i
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Mr. Edward Mazullo, Director

U.S. Department of Transportation é l ’7 ] . /‘[l )

Hazardous Materials Standards ; M arin e

400 Seventh Street, S.W. C [ wr 4’, ) w{, A

Washington, DC 20590 ey Polludant

Subject: Clarification of the 49CFR DOT Regulations
Dear Mr. Mazullo:

I am confused about sections of the regulations regarding Combustible Liquids and
Marine Pollutants.

§171.4 (c) Marine Pollutants reads as follows:

Exceptions. Except when transported aboard vessel, the requirements of this
subchapter specific to marine pollutants do not apply to non-bulk packagings
transported by motor vehicles, rail cars or aircraft.

§173.150 (f)(2) Combustible liquid reads as follows:

The requirements in this subchapter do not apply to a material classed as a
combustible liquid in a non-bulk packaging unless the combustible liquid is a
hazardous substance, hazardous waste, or a marine pollutant.

My concern regarding the interpretation of the regulations brings up the following
question.

Why would a combustible liquid in a non-bulk packaging be regulated if itis a
marine pollutant IF a marine pollutant is NOT regulated if it is in a non-bulk
packaging?

Please review this question and advise your response to the above “letter head” address.
If you need to contact me I can be reached at 203-573-3702. Your assistance in this
matter is greatly appreciated.

Sincerely;
" ny,

”

Donald Hodder
Hazmat Compliance Manager




