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Captain Bruce Bugg Ref. No. 01-0054
Hazardous Materials Specialist

Georgia Public Service Commission

244 Washington Street SW

Atlanta, GA 30354

Dear Captain Bugg:

. This responds to your February 13, 2001 letter requesting clarification of requirements for the
transportation of batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically you ask if batteries resting on a rubber fiiction mat that are pushed forward so
they are against the forward wall of a compartment meet the requirements of § 173.159(e)2).

The answer is no. Batteries must be loaded or braced in order to prevent damage and short-

circuits during transit. Batteries that are simply resting on a rubber friction mat and pushed forward
so they are against the forward wall of a compartment are not braced to prohibit lateral or aft
movement.

I trust this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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February 13, 2001

Mr. Edward Mazzullo

.S, DOT ~ RSPA — DHM-10

Office of Hazardous Materials Standards
400 Seventh Street, SW

lNashington, DC 20590-0001

Dear Sir:

Enclosed are photographs of a truck inspected by one of our Enforcement Officers. This vehicle transports both new
and used batteries that contain acid electrolyte. The vehicle has rofl-up doots on both sides with shelving for the
batteries. The shelving has a rubber (or similar material) mat that the batteries rest on.
The carricr asserts that simply pushing the batteries forward, so that they are against the forward wall of the”LEf
compartment, satisfies the requirements of §173.159(e), even if a gap remains to the rear. -
Our agency has long held that to meet the requirements of 49 CFR §173.159(¢), the batteries must be positively
restrained against motion in some manner, such as:

(1) A shelf contains a full load of batteries; or,

(2) Shelves without a fult load have a positive restraint device, such as a strap that runs around the

batteries, a cargo net over the batteries, or a load restraint bar.

We would appreciate your judgment as to (1) whether a less-than-full compartment of batteries, iz which the only
load securement device is a friction mat, meets the requirements of 49 CFR §173.159(e), and (2) whether movmng all
remaining batteries in the compartment forward meets the requirements of 49 CFR. §173.159(e}. If you need more
information, please contact me at 404-559-6627 or by e-mail at: bruceb@psc.state.ga.us.

Sincerely,
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Hazardous Materials Specialist.
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