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Dear Mr. Winters:

This is in response to your February 1, 2001, letter and conversations with Diane LaValle, of my
staff, concerning the UN specification packaging marking requirements in the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered

below: ‘

Question 1: May an offeror/user add necessary information in a permanent manner to an
incomplete packaging certification marking(s) on the bottom of the packaging to make the
certification(s) complete per § 178.503(a)? I realize that, because the additional
certification marking(s) added by the offeror/user to the bottom of the drum may not be able
to withstand drum reconditioning, the packaging is not authorized for reuse/reconditioning
(i.e., the drum is a non-reusable packaging).

Answer 1: The offeror/user may add necessary information in a manner conforming to the
marking requirements found in § 178.503 if the offeror or user making the marking has a
copy of valid test results indicating the packaging conforms to the criteria for that specific
marking. The offeror or user, if different from the original company that marked the
packaging, may not use the symbol representing the original company unless specific
permission and arrangements, such as a written agreement, exist between the offeror or user
and the manufacturer.” If this permission does not exist, then the offeror or user must self-
certify the packaging by using either a symbol representing its company (registered with
RSPA) or the company’s name and address (as per § 178.503(a)(8)).

Question 2: May an offeror/user of a packaging revise the packaging certification

marking(s) displayed on the side of a packaging (per § 178.3(a)(5)), as necessary, in a
permanent manner so that packaging certification marking(s) conform to requirements in
§ 178.503(a)? Please realize that the revised packaging certification marking(s) is based on

the packaging certification(s) embossed on the bottom of the packaging and/or specific
information or confirmation regarding the packaging certification(s) from the manufacturer.
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Answer 2: The answer to this question is the same as the answer to Question 1. If markings
on the side and bottom of a UN specification drum do not match, then the test report would
be required to determine which, if either, certification markings are correct. In order to
mark a drum as a UN specification packaging, the test report is required in order for the
user or offeror to self-certify the drum.

Question 3: May the offeror/user of a packaging in which the side marking is illegible or not
present (such as for a packaging manufactured prior to the compliance date of the

§ 178.3(2)(5) requirement) place the packaging certification marking(s) on the side of the
packaging in a permanent manner per § 178.503(a)? Once again, the marking(s) placed on
the side of the packaging is based on the packaging certification(s) embossed on the bottom
of the packaging and/or specific information of confirmation regarding the packaging
certification(s) from the manufacturer.

Answer 3: Again, for a user or offeror to self-certify a packaging, they must ascertain that
the packaging conforms to ali applicable specification requirements. A copy of the test
report for the packaging is required ( see § 178.601(1)). “Touching up” a marking to make
it more legible, is not self-certification and is permitted.

Question 4: Is it permissible, without obtaining an exemption, to allow upper case letters in
the “UN” symbol rather than the lower case letters as indicated by examples in

§ 178.503(e)?

Answer 4: No, the UN symbol must appear exactly as it is shown in § 178.503(c)(1).

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Yk Tl

Director, Office of Hazardous
Materials Standards
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February 1, 2001

Dear Ms. Diane LaValle,

Thank you so much for your attention to the packaging marking concems I've discussed with you. Your
expedient responses have been very much appreciated. :

When we talked on the phone this last Tuesday you stated it was permissible for the offerorfuser of a United
Nations (UN) packaging to complete the package certification(s) in situations where part but not ali of the
cettification marking(s) is displayed. I'm wiiting today to obtain a written response from RSPA before
proceeding to inform various clients and packaging manufacturers.

The issue brought to you last week concemed different examples ilusrating partial packaging certification
marking on drums. All thiee of the examples were determined by RSPA not to be in compliance with
applicable regulations (i.e.. §§ 1 78.3(a)(5), 178.3(c), 178.503(a), 178.503(a)(1), 178.503(a)(10)). One ofthe
examples provided is flustrated below.

/@K
(Bottom) \_//
UN1AZIX320/S
UNTA2/Y1.4/400
UN1A2/X320/S OO/USAWAW 1.4mm

UN1A2/Y1.4/100

0D/USA 1.4mm

{Note: “WAW" is the symbol of a mock company)

fxample of Unauthorized Packaging Certification Marking

An offerorfuser can only use a packaging in which the packaging certification marking(s) is complete ir its
entirety. Unfortunately, either a complete packaging cenification marking was not present on the example
dim markings, of were inappropriately imarked with the letters "UN” on the side of the packaging rather than
the required symbol addressed in §1 78.503(a)(1). Subsequently, ! asked you if the offeror/user of the
packaging could complete the packaging centification marking so one or both of the certification markings
are complete per §173.503(a). You replied "Yes' as long as the additions were accurate based on the
manufacturers testing citeria. You also siated, asan option for packagings with dual certification makings,
the offerorfuser could render obsolete, in a permanent manner, the inappropriate o unwanted partial
package certification matking to display one complete cenification marking.
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Because of the magnitude of this issue, would you be so kind as to confirm our discussion by providing a
wiitten response to the following questions.

1. May the offerorluser add necessary information in a permanent manner to an incomplete packaging
cerification marking(s) on the bottom of the packaging to make the certification(s) complete per 3
§178.503(a)7 | realize that, because the additional centification marking(s) added by the offerorfuser
to the bottom of the drum may not be able to withstand drum reconditioning, the packaging i not
authorized for reusefreconditioning (e.g.. the diumis a non-reusable packaging).

2. May the offeror/user of the packaging revise the packaging certification marking(s) displayed on the
side of a package (per §178.3(a}(5)). as necessary, in a permanent manne to bring the packaging
ceriification marking(s) in compliance with §178.503(a)7 Please realize that the revised packaging
cettification marking(s) is based on the packaging certification embossed on the bottom of the
packaging and/or specific information or confimation regarding the packaging certification(s) from
the manufacturer.

3. Maythe offerorfuser of a packagingin which the side marking is itegible or not present .e., packaging
manufactured prior to the compliance date of §173.3(a)(5)) place the packaging certification
marking(s) on the side of the packaging in a permanent manner per §1 78.503(a)? Once again, the
marking(s) placed on the side of the packaging is based on the packaging ceitification(s) embossed
on the botiom of the packaging and/or specific information or confirmation regarding the packaging
cefification(s) from the manufacturer.

4. lIsit permissible, without obtaining an exemption, to allow upper case letters in the "UN" symbol rather
than the lower case letters as indicated by examples in §178.503(e)?

Thank you again for your attention in this maiter. As you're aware, this issue is an immediate concem that
affects literally milions of doflars in packagings. Needless to say, | eagedy await your reply.

For Regulatory Resources, Inc.,

Wade A. Winters, CET, CHMM
President

WAW/lom




