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Dear Mr. Kob:

This responds to your September 7, 2000 letter concerning requirements for shipping a consumer
commodity under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically,
you ask about requirements for repackaging consumer commodities.

Your company is a distribution center for retail stores and distributes hazardous materials, “Consumer
commodity, ORM-D,” and non-hazardous materials. You want to break down the strong outer
packaging in which the ORM-D materials were originally transported from the manufacturer and
repack the ORM-D materials in strong plastic bins with lids. The bins would then be shrink-wrapped

together on a pallet and transported by private, contract, Or COMmMON CAITIEr from your distribution
center to the retail outlets. You ask about the HMR requirements that would apply to such shipments.

As specified in § 173.156(b), packages of materials described as “Consumer commodity, ORM-D”

are not subject to the marking requirements in Subpart D of Part 172, and to the 30 kg (66 pounds)

gross weight limitation, when unitized in cages, carts, boxes or similar overpacks, and when offered for
transportation or transported by a private or confract motor carrier or a common carrier vehicle under
exclusive use for such service, from a manufacturer to a distribution center, from a manufacturer or
distribution center to a retail outlet, or return. The plastic, shrink-wrapped bins containing the consumer
commodities conform to the provisions in § 173.156(b) and, thus, need not be marked in accordance
with § 172.312 or § 172.31 6. Further, the bins need not conform to the overpack requirements in

§ 173.25.

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.
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I'm requesting a written interpretation for the following scenario:

My company is a distribution center for retail stores. We distribute ORM-Ds, hazardous
materials, and non-hazardous materials. We want to “break down” the ORM-D materials from
our Vendor’s (original manufacturer’s) strong outer packaging into green plastic strong outer
receptacles (bins) with lids. We want to “break down” the original ORM-D packaging because
our retail outlets may order from us one or two ORM-D materials from a case of 8 or 12. The
retail outlets do not need a full case, only one or two consumer commodities from this case, from
that case, etc. There will be several different ORM-Ds materials and non-hazardous materials
packed together in one green bin. The green bin will be acting as a strong outer packaging
{overpack) for the ORM-Ds and the non-hazardous materials. The green bins will then be
shrink-wrapped together on a pallet. They will be transported on private or confract or common
carrier from our distribution center to our retail outlets.

In this situation, can we break down the ORM-D materials from our Vendor’s {original
manufacturer) strong outer packaging into green plastic sirong outer receptacles (bins) with lids?
Do the materials still have to meet the general packaging requirements in 49CFR §§173.24
173.24a? Does absorbent or cushioning material need to be added to each green bin? Istherea
weight limit on each green bin, such as 66 Ibs. gross weight or are we excepted from the 66 Ibs.
under §173.156(b)(1)? Is there a weight limit for the palletized unit? Do the green bins have to
be marked with the ORM-D marking as required in §172.3167 Do we need orientation arrows
on the green bins as required in §172.312? Do any of the overpack requirements in §173.25

apply or are we excepted from that as well?
If you need additional information, please contact me at 352-323-3500.

Thank you,

_SMKO’K

Jason Kob
Environmental Regulatory Manager
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Dear Mr. Arbittier:

This is in response to your letter of August 30, 2000, requesting clarification of the capacity
requirements for jerricans under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically, you ask if a plastic jerrican may be certified to a 3H2 UN specification standard
if the capacity exceeds 16 gallons.

For purposes of distinguishing between bulk packagings and non-bulk packagings, definitions for
these terms in § 171.8 limit the maximum capacity of non-bulk packaging to 450 liters, regardless
of whether it is intended for liquids or solids. A non-bulk packaging for solids is further limited to a
maximum net mass of 400 kilograms.

With regard to § 178.509, a UN 1H1 or 1H2 plastic drum as a receptacle for solids is limited to
both a maximum net capacity of 450 liters and a maximum net mass of 400 kilograms through
application of the definitions in § 171.8 and the criteria in paragraphs (b)(7) and (b)(8) of

§ 178.509. However, the § 171.8 criteria are not relevant to capacity and mass limitations for a

UN 3H1 or 3H2 jerrican because the jerrican is limited to sizes which do not approach the
bulk/non-bulk thresholds. Therefore, it is our determination that a jerrican as a receptacle for liquids
is limited only to a2 maximum capacity of 60 liters as specified in § 178.509(b)(7) and a jerrican as a
receptacle for solids is limited only to a maximum net mass of 120 kilograms as specified in

§ 178.509(b)(8). It is our understanding that this determination is consistent with application of size
limitations in international regulations based on the United Nations Recommendations. We intend
to clarify these provisions in future rulemaking action.

In response to your specific inquiry and based on the foregoing, you may manufacture a UN 3H2
jerrican which is intended to contain no more than 75 pounds (approximately 34 kilograms) of
solids only and has an internal volume of 17 gallons (approximately 64 liters). Since the maximum

capacity of the package exceeds 60 liters, it may not be used for liquids.

1 trust this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.
Sincerely,
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August 30, 2000 Via Facsimile
202-366-3012
Mr. Edward Mazzulio
Director, Office of Hazardous Materials Standards A
400 7" Street SW, Suite 8422 00 - 0OL50
Washington, D.C. 20580

Dear Mr. Mazullo:

Out company recently developed a medical sharps container. We would like to cerlify it as a
shipping container that complies with UN 3291, solid regulated medical waste requirements, and
we would like to labet the container with a UN package specification marking. The shape of our
sharps container meets the definition of a 3H2 plastic removable head jerrican. It will have a
maximum internal volume of 17 gallons and it will contain less than 75 pounds of solids (medical

sharps).

According to §17B.509(b)(7), the maximum capacity for a 3H2 jerrican is 16 gallons. According to
§178.509(b)(8), the maximum net mass for a 3H2 jerrican is 265 pounds. Fritz Wybengea told me
that that the maximum capacity in §178.509(b)(7) was intended for fiquid containers and the
maximum net mass in §178.509(b)(8) was intended for solids containers. 1asked Mr. Wybengea if
| could get his interpretation in writing and he suggested that [ call the DOT Help Line.

ckaﬂ;ms

1 called the Help Line and | spoke with Jeff Furr, Mr. Furr found some letters dated August 8, 1997, '

written by you to David Core and Lawrence W. Rierlein and he faxed them to me. The letters
seemed to be related, but not exactly appropriate. (They referenced non-bulk packagings in
§§178.504-178.508, but they did not discuss the restrictions in §178.509.) | called back to get
more clarification and Mike Johnson answered my call. After Mr. Johnson researched my question
and discussed it with his cowarkers, he was unsure about the interpretation and he suggested that
| write this letter.

My hope is that Mr. Wybengea's interpretation is correct (that is, our solids container is not limited
to 16 gallons, itis just limited to 265 pounds).

if Mr. Wybengea's interpretation is not carrect, we will need to quickly submit a request for an
exemption to aliow 17 gallons for our 3H2 jerrican. | believe that it would be appropriate for the
regutations to allow the 3H2 jerrican to have the same 118 gallon capacity as the other non-bulk
packages providing the jerrican is capable of passing the solid requlated medical waste tests as
required in Part 178, Subpart M.

It is our company goal to certify our 17 gallon container within two months. | would greatly
appreciate a prompt respanse. Please call me at 760-631-6520 if you have any questions. Thank
you in advance for your help.

Lane Arbittier
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