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Mr. Everett Gauthier Ref. No. 01-0003
Manager Quality, Safety, and Training

Nalco Chemical Company

One Nalco Center

Naperville, Illinois 60563

Dear Mr. Gauthier:

This responds to your letter, dated January 5, 2001, requesting clarification of the requirements in
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) for determining reportable
quantities of hazardous substances. Specifically, you ask if you must consider the entire quantity
of hazardous substance being transported in a multi-unit cargo tank motor vehicle (CTMV) to
determine whether you have a reportable quantity. '

The answer is no. Hazardous substances are regulated under the HMR when the quantity in one
package equals or exceeds the reportable quantity listed in Appendix A to § 172.101 for that
material (see the definition for “hazardous substance™ in § 171.8 of the HMR). For purposes of
the HMR, each compartment of a multi-unit CTMYV is considered a separate bulk packaging.
Thus, in the example you provide in your letter, for a material that meets or exceeds the
reportable quantity listed in Appendix A to § 172.101 in an amount of 18,000 pounds or more, if
the amount of material in each compartment of a multi-unit CTMV is under 18,000 pounds, the
material is not regulated as a hazardous substance even if the aggregate amount of material in all
compartments of the CTMV meets or exceeds 18,000 pounds.

Hazardous substances that do not meet the definition of another hazard class are regulated as
Class 9 materials under the HMR. For domestic transportation, a Class 9 placard is not required.
However, a bulk packaging containing a Class 9 material must be marked with the appropriate
identification number displayed on a Class 9 placard, an orange panel, or a white square-on-point
display configuration (see § 172.504(f)(9)). For the example you provide in your letter, if the
amount of material in one or more compartments of the multi-unit CTMV meets or exceeds the
reportable quantity for that material, then the CTMV must be marked with the appropriate
identification number in accordance with subpart D of part 172 of the HMR. However, if the

amount of material in each compartment of the CTMV is under the reportable quantity for that
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material, then the material is not regulated as a hazardous substance and need not be marked with
an identification number even if the aggregate amount of material on the CTMV meets or
exceeds the reportable quantity.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,

< 4.

Thomas G. Allan
Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Edward Mazzulio 1-05-01
Director Office of Hazardous
Materizl Standards
US DOT -RSPA (DHM-10)
400 7™ ST South West
Washington, DC 20526-0001

Dear Mr. Mazzullo

I have a question regarding the placarding of multi compartment trailers. The product we
are moving is considered as hazardous in quantities of 18,000 pounds or more. The
situation arises where the same product may be in multi compartments under the 18,000
pounds, however greater than 18,000 pounds in total for the trailer. Should we placard
each compartment based on the pounds in compartment or do we placard based on the
total pounds of product on the trailer.

I can be contacted at Nalco Chemical Company, One Nalco Center, Naperville, IL
60563-1198. The phone number (630) 305-1134 and the fax number is (630) 305-
2930.Thank you for your attention to this issue.

Sincerely —
=2
' Evereit Gauthier :

Manager Quality, Safety and Trainin



