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JAN 3 1 2001

Mr. Donald J. Trepel Ref. No. 00-0340
Director, Quality Assurance

Seatex Corporation

6325 Hurst Street

Houston, TX 77008

Dear Mr. Trepel:

This is in response to your December 5, 2000, letter requesting
clarification of shipping paper and placarding requirements under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask if shipping papers and placards are
required when empty non-bulk packages, which contain the residue
of a hazardous material, are transported via a contract carrier
to a drum reconditioner.

Generally, empty packagings containing a residue of a hazardous
material must be transported in the same manner as when they
previously held a greater quantity of the material, unless the
packagings are sufficiently cleaned and purged of vapors to
remove any potential hazard, or are refilled with-a material
which is not subject to the HMR. However, a non-bulk packaging
containing only the residue of a hazardous material covered by
Table 2 of § 172.504 collected and transported by a contract or
private carrier for reconditioning, remanufacture or reuse is
excepted from the shipping paper requirements in Part 172,
Subpart C. Therefore, if the shipment is made by a private or
contract carrier, it is not subject to the shipping paper
requirements (§ 173.29(c)(2)}. 1In addition, a non-bulk packaging
containing only the residue of a hazardous material covered by
Table 2 of § 172.504 is not subject to the placarding
requirements in Part 172, Subpart F (§ 173.29(c){(1)).

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Jo A—Gale
Transportation Regulations Specialist
QOffice of Hazardous Materials Standards
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December 5, 2000

Mr, Edward Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materi
US DOT/ RSPA (DHM10)

400 Sevanth Street SW
Washington D.C. 20590-0001

is Standards

o

Dear Mr. Mazzullo:

We will be contracting with a comgany to collect and transport our empty non-bulk
packages to a drum reconditioner. Some of these packages contain the residue of a
hazardous material.

My question is, would {(48CFR) 173.:29 (¢) (2) apply in this case? Or, would shipping
papers and placarding be required?

Your guidance in this matter would be greatly appreciated.
Sincerely,

Cdstt g Tospsl

Donald J. Trepet
. Director, Quality Assurance

6325 Hurst Strast » Houston, Texas 77008
Offics: 713-868-1481 » Fax; 713-863-9240 » Tolt Frea: B00-829-3020
Webslta: http://www.saatexcorp.com




