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Mr. Doug Martin Reference No. 00-0210
Vice President
Research Products, Inc.,
of Alabama
P.O. Box 705
Thecdore, AL 36590

Dear Mr. Martin:

This is in response to your letter inquiring whether the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) permit the contents of an intermediate bulk container
(IBC) to be discharged into a permanent storage tank while the IBC remains on a motor
vehicle. You state that the IBC contained a Class 8 (corrosive) liquid.

The answer is no, the HMR do not permit IBCs to be unloaded prior to removal from a
motor vehicle. Section 177.834(h) authorizes this practice for cargo tanks and IM
portable tanks only, if certain conditions are met. We issued several exemptions that
authorize IBCs to be unloaded without removing them from the vehicle. The procedures
for submitting an application for exemption are contained in 49 CFR 107.105.

Our Office of Hazardous Materials Exemptions and Approvals (OHMEA) plans to
consolidate the current exemptions that provide relief for IBCs from the unloading
requirements in § 177.834(h) into one standardized exemption. On June 12, 2000,
OHMEA published a notice in the Federal Register that solicited comments on the safety
measures that should apply during the unloading operations (Docket No. RSPA-2000-
6827; 65 FR 36882). A copy of the notice is enclosed for your information. Comments
received in response to this notice are available for review by the accessing DMS website

at “http://dms.dot.gov.”

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards

I hope this satisfies your request.
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U.8. DEPARTMENT OF TRANSPORTATICN , C)
ADMINISTRATOR FOR HAZARDOUS MATERIALS SAFETY (3(?._ ’l-lt>
WASHINGTON, DC 2055%0-0001

DEAR SIRS,

WE ARE SEEKING CLARIFICATION OF CFR &% 177.834 H.

IS IT PERMISSIBLE TO TRANSPORT CORROSIVE LIQUIDS IN INTERMEDIATE BULK
CONTAINERS { IBC ) TO DESTINATION AND THEN PUMP THE CONTENTS DIRECTLY

FROM THE IBC INTO A PERMANENT 3TORAGE TANK WITHOUT REMOVING THE IBC
FROM THE MOTOR VEHICLEY

SINCERELY,

mﬂm

VICE PRESIDENT

Chemicals + Solvents - Water Treatment ¢ Detergents
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(gases). Class 8 (corrosive), Division 6.1
(poisonous), or Class 7 (radioactive)
materizl must be secured against
movement within the vehicle on which
it is being transported, under condi-
tions normally incident to transpor-
tation.

(b) No hezardous materials on pole
trailers. No hazardous materials may be
loaded into or on or transported in or
on any pole trafler.

(¢) No smoking while loading or unload-
ing. Smoking on or about any maotor
vehicle while loading or unloading any
‘Class 1 (explosive), Class 3 (flammable
liquid), Class 4 (flammable solid), Class
6 (oxidizing), or Division 2.1 (flammable
gas) materials is forbidden.

" (d) Keep fire away, loading and unload-

ing. Extreme care shall be taken in the
loading or unloading of any Class 1 {(ex-
plosive), Class 3 (flammable liquid),
Olass 4 (flammable solid), Class 5 (oxi-
dizing), or Division 2.1 (flammable gas)
materials into or from any motor vehi-
cle to keep fire away and to prevent
persons in the vicinity from smoking,
lighting matches, or carrying any
flame or lighted cigar, pipe, or ciga-
rette.

(e) Hondbrake set wkhile loading and
unloading. No hazardous material shall
be loaded into or on, or unloaded from,
any motor vehicle unless the hand-

brake be securely set and all other rea- .

sonable precautions be taken to pre-
vent motion of the motor vehicle dur-
ing such loading or unloading process.

() Use of taols, loading and unloading.
No tools wauich are likely to damage
the effectiveneas of the closure of any
package or other container, or Hikely
adversely to affect such package or
container, shall be used for the loading
or unloading of any Class 1 (explosive)
material or other dangerous article.

() Prevent relative motion bettween con-
tainers. Containers of Class 1 (explo-
sive), Class 3 (flammable liquid), Class
4 (flammable solid), Class 5 (oxidizing),
Class B (corrosive), Class 2 (gases) and
Division 6.1 (poisonous) materials,
must be 80 braced as to prevent motion
thereof relative to the vehicle while in
transit. Containers having valves or
other fittings must be so loaded that
there will be the minimum likelihood
of damage thereto during transpor-
tation.

§177.834

(h) Precqutions concerning containers
in transit; fueling road units. Reasonable
care should be taken to prevent undue
rige in temperature of containers and
their contents during trapsit. There
must be no tampering with such con-
tainer or the contents thereof nor any -
discharge of the contents of any con-
tainer between point of origin and
point of billed destination. Discharge
of contents of any container, other
than a cargo tank, must not be made
prior to removal from the motor vehi-
cle. Nothing contained in this para-
graph shall be so construed as to pro-
hibit the fueling of machinery or vehi-
cles used in road construction or mafin-
tenance. .

(i) Attendance requirements. (1} Load-
ing. A cargo tank must be attended by
a qualified person at all times when it
is being loaded. The person who is re-
sponsible for loading the cargo tank is
also responsible for ensuring that it is
so attended.

(2) Unloading. A motor carrier who
transports hazardous materials by a
cargo tank must ensure that the cargo
tank is attended by a qualified person
at all times during unloading. How-
ever, the carrier's obligation to ensure
attendance during unloading ceases
when:

(i) The carrier's obligation for trans-
porting the materials is fulfilled;

(ii) The cargo tank has been placed
upon the consignee’s premises; and

(1ii) The motive power has been re-
moved from the cargo tank and re-
moved from the premises.

(3) A person ‘“attends" the loading or
unloading of a2 cargo tank if, through-
out the process, he is awake, has an un-
obstructed view of the cargo tank, and
is within 7.62 meters (25 feet) of the
cargo tank. :

(4) A person is “‘qualified” if he has
been made aware of the nature of the
hazardous material which is to be load-
ed or unloaded, he has been instructed
on the procedures to be followed In
emergencies, he is authorized to move
the cargo tank, and he has the means
to do 5o. ‘

(5) A delivery hose, when attached to
the cargo tank, is considered a part of
the vehicle.

(i) Prohibited loading combinations. In
any single driven motor vehicle or in
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